Как да разпознаем симптомите на високото кръвно налягане, каква е разликата между горните и долните показатели, какви фактори провокират хипертонията и кога високите цифри на тонометъра се считат за нормални.

Горно и долно кръвно налягане

Тонометърът показва две цифрови стойности, едната от които е малко по-висока от другата. Например 110/70 или 120/80. Тези числа, SYS (систола, първа стойност) и DIA (диастола, втора стойност), показват работата на сърдечния мускул в различни състояния.

Какво показва горната граница на кръвното налягане?

Систолично (горно) налягане - натиск върху стените на кръвоносните съдове по време на свиване на сърдечния мускул (систола). Висок горен индикатор с нормален долен се счита за проява на сърдечно заболяване.

Диастолното (по-ниско) налягане е натискът върху стените на кръвоносните съдове по време на отпускане на сърдечния мускул (диастола). Високият долен показател с нормален горен е признак на атеросклероза или бъбречно заболяване.

При здрав човек кръвното налягане намалява по време на сън и се повишава при физическа активност. Нормите му постепенно се променят с възрастта. Адекватни показатели в юношеска възраст - 110/70, при възрастни - 120/80, при по-възрастни т.е. поне над 50-60 години - не по-високи от 140/90.

Какво означава високо и ниско кръвно налягане?

Това включва систолично и диастолично налягане. Това са съответно горните и долните показатели. АН е маркер, по който се съди за силата на контракциите.

Какво влияе върху нивата на кръвното налягане?

На първо място - функционирането на аортата и големите артерии, изпълняващи ролята на своеобразен буфер. Поради това се осигурява отрицателен ефект върху телесните тъкани и вътрешните органи.

Ако опишете процеса просто и без сложни медицински термини, това ще изглежда така:

1. Сърдечната торбичка се свива и аортната клапа се затваря. В този момент сърцето получава кръв от белите дробове, наситена с кислород.

2. След това намалението се случва отново. Кръвта нахлува във всички органи.

Кръвното налягане се формира поради голям брой фактори. Това е броят на сърдечните удари и ударният обем, т.е. количеството кръв, изхвърлено на контракция, периферното съдово съпротивление и обемът на циркулиращата кръв. Всички тези фактори формират артериалното налягане.

Налягането винаги се адаптира към нашето натоварване – както физическо, така и емоционално. Ако човек е здрав и повишаването на налягането не е свързано с начален инфаркт на миокарда, компенсаторните механизми сами ще регулират налягането и то ще се възстанови след 20-30 минути.

Трябва да направите това, докато седите, облегнете се на облегалката на стола, сложете ръката си на масата или на подлакътника на нивото на сърцето, поставете маншета на два пръста над свивката на ръката, то трябва да съответства на размера на предмишницата. Възможно е повторно измерване на налягането на същата ръка само след 5-10 минути, тъй като брахиалната артерия е компресирана и след измерване трябва да се върне към предишния си тон.

Какво да направите, ако налягането е различно от нормата

Много често домашното лечение води до катастрофални последици. Само професионалист може да избере правилната антихипертензивна терапия. Ето защо при рязко повишаване на кръвното налягане е необходимо да се обадите на линейка и да не приемате лекарства сами. Понякога повишаването на налягането може да се окаже защитна реакция на тялото към някаква сериозна патология, а необмисленото лечение може да наруши работата на компенсаторните защитни механизми и да навреди.

ОЩЕ: Лекар обясни какво да направите при внезапен скок на кръвното налягане

Източник: Зейска болница