Една от водещите причини за смърт в Съединените американски щати са сърдечно-съдовите заболявания. Проучванията показват, че вероятността от развитие на такива заболявания е пряко свързана с кръвната група. Това пише американското издание Eat This, Not That.

В определени случаи рискът от развитие на сериозни заболявания при наличието на определена кръвна група се увеличава с 51%. Вероятността от развитие на заболявания като миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при хора с различни кръвни групи е съответно 8%, 10%, 51% и 47%.

Д-р Дъглас Гугенхайм, който е хематолог в клиничния и изследователски отдел на Penn Medicine в Университета на Пенсилвания, смята, че основната причина за повишения риск от развитие на определени заболявания са протеините, които се намират в кръвта на втора (А), трета (B) и четвърта кръвна група (AB), и провокират възникването на възпалителни процеси и по-тежко запушване на вени и артерии.

Коя кръвна група се свързва с висок риск от ранен инсулт

Ако говорим за хора с първа кръвна група (O), тогава те имат по-малка вероятност от образуване на кръвни съсиреци, но са по-застрашени от нарушения на кръвосъсирването.

„Методът за определяне на кръвната група на човек е сравнително прост, не изисква специални финансови разходи и се използва широко. Общопрактикуващите лекари могат да използват тази информация, за да помогнат за предотвратяване и лечение на сърдечно-съдови заболявания, а здравните специалисти могат да обмислят включване на информация за кръвната група в бъдещи клинични изпитвания, за да оценят рисковете и подходите за лечение“, каза Хилде Гроот, която е доктор на медицинските науки./Zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!