Прогнозите на AccuWeather предупреждават, че въздействието на Лий ще бъде подобно на мощен циклон от типа nor’easter. Очакват се щети,  прекъсвания на електрозахранването, наводнения от бурни вълни, ерозия на бреговете и наводнения.

Лий беше определен като пост-тропически циклон в събота, но остана мощна, и потенциално опасна буря, тъй като настъпи към крайбрежието от югозападна Нова Скотия до Ню Брънзуик за да достигане на сушата късно в събота, предупредиха метеоролозите на AccuWeather. Лий продължава да поддържа ветрове с ураганна сила, които се разширяват на над 225 километра от центъра.

Метеоролозите на AccuWeather очакват Лий да удари с въздействия, подобни на ураган мощно от североизток. Очаква се Лий да бъде 1 по скалата на AccuWeather RealImpact™ за урагани по отношение на въздействията в североизточната част на Съединените щати и Атлантическата Канада поради мащаба на щетите от вятъра, прекъсвания на електрозахранването, наводнения от бурни вълни, брегова ерозия, сладководни наводнения и прекъсвания на търговия и пътувания, очаквани в региона.

Какво става с Лий?

Към 5 сутринта EDT в събота Лий все още произвеждаше ветрове с ураганна сила, с максимална постоянна скорост от 128 километра в час. Лий се намираше на 354 километра на юг-югоизток от Ийстпорт, Мейн. Ураганът се движеше на север с 40 километра в час, което беше повече от два пъти по-високо от скоростта на системата ден по-рано. Ще настъпи допълнително увеличение на движението напред, когато бурята премине над хладните води на Северния Атлантик в събота.

По време на интервюта в мрежата на AccuWeather, експертът по ураганите на AccuWeather Дан Котловски и директорът на Националния център за урагани Майкъл Бренън, д-р, потвърдиха, че Лий преминава от тропическа система към циклон на умерените ширини.

„Поясът от проливен дъжд се изместваше на североизток от центъра на бурята, гръмотевичната буря не бяха толкова силна и не обикаляха около центъра, а най-силните ветрове бяха по периферията на циклона " , каза Котловски .

Вятърното поле на Лий се разширяваше , когато започна да се трансформира към циклон на умерените ширини. Ветровете със сила на ураган се простираха на 225 километра от центъра ѝ, а ветровете със сила на тропическа буря се простираха на 627 километра навън от центъра на бурята към събота сутринта.

Въздействията на Лий ще дойдат бързо

Тъй като се очаква Лий да се държи по-скоро като nor'easter и продължителната буря е имала достатъчно време да вдигне ветрове, да събере влага и да създаде морета, всички тези въздействия ще се усетят в източна Нова Англия и морските провинции на Канада този уикенд.

„Силните ветрове, проливният дъжд и големите вълни ще продължат да изтласкват навън от ускоряващата се и разширяваща се буря“, каза Райно.

Тези условия ще бъдат хвърлени в зоната от източен Масачузетс до крайбрежния Ню Хемпшир, централен и източен Мейн и голяма част от Ню Брунсуик, Нова Скотия и остров Принц Едуард през първата част на уикенда.

Условията ще се разпространят на север от Кейп Код, Масачузетс, през югозападното крайбрежие на Атлантическа Канада в събота.

„Лий вече има голямо вятърно поле“, каза Рейно. Поради това мощни ветрове ще взривят крайбрежието в източна Нова Англия и в голяма част от канадските крайбрежия. Очаква се полето на вятъра на Лий да се разшири допълнително, докато Лий преминава в дъждовна буря.

Най-лошите условия от Лий вероятно ще се наблюдават до събота сутринта в източната част на Нова Англия и от събота до събота през нощта в Атлантическа Канада

Комбинацията от силни ветрове и вече подгизнала земя и подгизнали дървета ще доведе до множество прекъсвания на електрозахранването. Големи клони на дървета ще се счупят и цели дървета ще бъдат съборени.

Вероятни са регионални прекъсвания на електрозахранването по голяма част от крайбрежието на източна Нова Англия, включително около Бостън, като се очакват регионални до широко разпространени прекъсвания на електрозахранването от Даун Източен Мейн до крайбрежния Ню Брънзуик и голяма част от Нова Скотия. Закъсненията и анулираните полети ще нарастват, особено тези, които идват и излитат от международното летище Бостън Логан.

В някои райони може да се наложи хората да разполагат със средства, за да запазят храната и светлините включени, ако токът спре.

„Пътуването ще бъде опасно по време и след бурята поради високата вода, падналите дървета, електропроводи под напрежение и други отломки“, каза метеорологът на AccuWeather Дийн Де Воре.

Външните дъждовни ивици вече достигаха части от централен Мейн в събота сутринта. Дъждът ще продължи да достига доста на север и на запад от бурята, докато Лий ускорява на север по-късно в събота.

Достатъчно количество дъжд ще падне върху вече наситената почва, за да доведе до внезапни наводнения в градските райони и по малките потоци. Вероятни са значителни покачвания и са възможни наводнения на някои от реките от Мейн до Ню Брунсуик и Нова Скотия този уикенд.

Ще има ли значителен прилив на буря от Лий?

Наводнения от бурни вълни ще настъпят с Лий, като най-лошите условия се очакват в източна Нова Англия и Нова Скотия.

Най-значителното покачване на водата, комбинирано с вълново действие, ще се случи по протежение на участъка от брега от юг от Бостън до Кейп Код, включително Скитуейт, Масачузетс, и по бреговата линия на север от Бостън от Рокпорт до Солсбъри Бийч, Масачузетс. Вероятно е значително увеличение и в залива Кейп Код.

Най-лошите условия ще настъпят по време на висок прилив, който ще се случи в два кръга в Нова Англия до обедните часове в събота.

Очаква се също значителен прилив на буря, тъй като Лий изтласква вълните на север по югозападното крайбрежие на Нова Скотия.

Докато Лий се придвижва на север към района на залива Фънди, който граничи с Нова Скотия, Ню Брунсуик и Мейн, водата може да попадне в капан и рутинната смяна на водните нива при приливите, които могат да бъдат повече от 50 фута при спокойни условия, може да бъде значително нарушена.

Какво предстои след Лий?

Вследствие на Лий условията ще се подобрят драстично от югозапад на североизток над региона по-късно през нощта от събота срещу неделя за операции по почистване на бурята. Въпреки това, тъй като на земята може да има електропроводи под напрежение и има риск от преобръщане на дървета в наситената земя, жителите се призовават да бъдат изключително внимателни. Сериозни наранявания и смъртни случаи възникват дори след силна буря.

От миналата седмица метеоролозите на AccuWeather проследяват друго смущение, което се премести край бреговете на Африка. Тази тропическа вълна скоро ще се превърне в следващата тропическа буря от сезона на ураганите в Атлантическия океан през 2023 г. Следващото име в списъка е Найджъл.

Тази система може да проследи близо до Бермудските острови в края на следващата седмица или евентуално по-далеч на запад, както направи Лий. В последния сценарий нововъзникващата система може да бъде проблем за източната част на САЩ и Атлантическа Канада, каза Рейно. Най-малкото е вероятно още един кръг от опасно сърфиране по плажовете по североизточното крайбрежие на САЩ и изграждането на морета в морето над Атлантическия океан е вероятно следващата седмица.