Снимка - TRMM/NASA

Бурята „Даниел“ е средиземноморският ураган, който опустоши Тесалия в континентална Гърция в периода 4 – 6 септември 2023 година. В по-малка степен от бурята са засегнати приморските югоизточни части на България и Турция в района на Истанбул.

GPM IMERG  - https://climatebook.g

Как се формира?

Бурята „Даниел“ е част от т.нар. Омега блок или обширен антициклон над централна Европа, блокиран от два средиземноморски циклонални вихъра. Антициклоналният компонент на Омега блока води до топло и спокойно време в централна и северна Европа с отклонения на максималните дневни температури от 5 – 10 °C. На 2 – 4 септември западният циклонален вихър донесе проливни дъждове и гръмотевични бури над Испания и Португалия с денонощен валеж от 240 мм. Източният циклонален вихър, получил името „Даниел“, се формира над югозападна Гърция в периода 4 – 7 септември, като донесе поройни валежи и гръмотевични бури над Гърция, България и Турция. Максимумът на валежите бе отчетен в Тесалия, като например метеорологичната станция в Загора, Пилио над Волос отчита денонощен валеж от 754 мм.

Развитие на циклона

България

На 4 и 5 септември североизточната периферия на циклона причини обилни валежи по Южното Черноморие. В село Кости е отчетен дневен валеж от 311 мм., съставляващ 420 % от месечната климатична норма, в Ахтопол – 196 мм или 350 % от нормата и в Граматиково – 275 мм. или 368 % от нормата. В община Царево дневният валеж достигна 330 мм. или 40 % от годишната норма. По Северното Черноморие метеорологичните явления са с намалена интензивност, край село Тюленово е забелязано торнадо.

Акумулирани валежи, по SPM, изработена от Имре Дузмат

Индекс за наводнения, по SPM, изработена от Имре Дузмат

Гърция

На 4, 5, 6 и 7 септември североизточната периферия на циклона причини рекордни валежи и интензивна гръмотевична дейност в Тесалия, островната група на Спорадите и северните части на остров Евбея. Следвайки хода на циклона, валежните максимуми на 5 септември бяха по източните склонове на Пилио, островите Скиатос и Скопелос, и в района на Волос. Станцията в Загора на Пилио отчете валеж от 759,6 мм. до 18:00 часа на 5 септември, след което спря да подава данни. Сумарно за четирите дни същата станция отчете рекорден валеж от 1096,2 мм. На 6 септември обилни валежи паднаха по източните склонове на Пинд и Аграфа и западната периферия на тесалийската равнина с отчетен максимум от 415,2 мм. от станцията в ски-центъра Пертули край Козякас. Максималната сума от валежи за периода в този регион бе отчетен от станцията в Пезула до езерото Пластира от 762,4 мм.

Либия

Броят на загиналите в либийския крайбрежен град Дерна нарасна до 11 300 души, като издирването на оцелели след огромното наводнение, предизвикано от скъсването на стените на два язовира при проливни дъждове, продължава, съобщи днес Либийският Червен полумесец, цитиран от Асошиейтед прес.

Наводненията в неделя вечерта отнеха живота на цели семейства в Дерна и разкриха уязвимостта на богатата на петрол страна, затънала в конфликти след бунта през 2011 г., с който бе свален управлявалия дълги години диктатор Муамар Кадафи.

Радарна симулация по SPM, изработена от Имре Дузмат