Читатели на

сигнализираха за крупна измама в големите търговски вериги. Хората разказват, че обектите обявяват стоки на промоционални цени, но само за един ден от седмицата и до изчерпване на количествата. До тук нищо незаконно, но според хората проблемът е, че в складовете има от обявената в брошурата стока, но тя не се вади.

Пишат в брошурата, че стока Х се продава само в събота, примерно, на определена цена, до изчерпване на количествата. Същата фигурира в дипляната и за следващия ден, но на по-висока стойност. Това вече е тарикатлък, тъй като няма как да се зареди само определена стока след като вече е изчерпана. Логистиката е такава, че тировете снабдяват с големи количества и различни по вид артикули. Не е възможно един товарен автомобил да обикаля всичките магазини, пълен само с една стока, казват варненци.

Това, според тях, е нелоялна търговска практика и Комисията по защита на потребителите трябва да се самосезира и да следи за такива промоции в големите търговски вериги.

Хората съзират, че това се прави за да се примамят повече клиенти. Ако отида до магазина само за един вид артикул, а той вече уж е изчерпан, то да се съм капо, че съм ходил до там, все ще купя нещо друго. Това е фин, но не много честен начин, за привличане на клиенти, коментира наш читател.

При малките квартални магазинчета това не се случва, тъй като там зареждането не е като при големите, обосновават се нашите читатели.

Те припомнят, че нарушение е, че в брошурата е обявена промоция, но магазинът не разполага с нужната наличност на стоката. Друго нарушение е, ако плодовете и зеленчуците са обявени като родно производство, а пък са вносни. Също нарушение на законите е, че на касата клиентът е изненадан с различна, цена от тази, която е обявена в търговския обект. Хората, запознати със законите у нас, коментират, че глобата за такава нелоялна търговска практика е до 50 хиляди лева.