В Русия е създадена нова частна военна компания изцяло под контрола на военното министерство. Тя ще бъде оглавена от генерал Сергей Суровикин, когото сполетяха известни неприятности след бунта на Евгений Пригожин и неговата паравоенна групировка "Вагнер".

За новата ЧВК от руското ведомство планират да привлекат колкото се може повече членове на "Вагнер", като за целта са изпратили свои представители в Беларус и африканските страни, където все още са съсредоточени повечето вагнеровци, съобщиха от Центъра за национална съпротива към Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна.

Припомняме, че Суровикин бе уволнен от длъжността главнокомандващ на Военнокосмическите сили на Русия. Между октомври 2022 г. и януари 2023 г. той бе командващ всички руски сили във войната в Украйна.

Генералът бе задържан веднага след бунта на Пригожин като се появиха съобщения, че е знаел за планирания метеж. Наскоро се появи информация, че Суровикин най-после е бил освободен, а след това той бе забелязан в Алжир.Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук