Управляваните от военни хунти африкански държавии Мали, Нигер и Буркина Фасо подписаха пакт за сигурност, с който си обещават да се притекат на помощ една на друга прии бунт или външна агресия.

Това става малко под два месеца след като Нигер стана последната от тях, в която избрана власт бе свалена с преврат. Оттогава над отношенията межгду трите държави и останалите в регионалния западноафрикански блок ECOWAS тегне възможността за военна интервенция на африканското обединение в страната, която бе важен съюзник на Запада в овладяването на миграцията и борбата с тероризма.

В пакта, видян от "Ройтерс", се казва, че "всяка атака срещу суверенитета и териториалната цялост на една или повече страни по договора ще се счита за агресия срещу другите страни". В него се казва, че другите държави ще помогнат индивидуално или колективно, включително с използване на въоръжена сила.

В известната до неотдавна като "Туитър" платформа Х лидерът на Мали, полковник Асими Гоита,

обясни

, че с документа се създава "рамка за колективна отбрана и взаимопомощ", от която да спечели населението.

Алиансът на държавите от Сахел - както е известна хартата - надгражда уверението от Мали и Буркина Фасо, че ще смятат всяко нападение от ECOWAS (в момента председателствана от Нигерия) срещу Нигер за заплаха и за себе си. Говоренето за интервенцията в западноафриканския блок

отстъпи на последни опити за преговори в края на миналия месец

, но идеята не е изоставена.

И заради джихадистите

Трите страни се опитват от години да овладеят джихадистки групи, от клонове на "Ал Кайда" и "Ислямска държава" до "Боко Харам" в Южен Нигер; военните дойдоха на власт и в трите с уверението, че могат да се справят по-добре с джихадистката заплаха. Заради нея бившите френски колонии бяха част от съюза G5 Сахел, в чиито рамки Париж изпрати хиляди военни за овладяване на групировките.

Франция изтегли силите си от Мали и Буркина Фасо, същото иска от нея и Нигер. Париж отказва да го направи, както и посланиикът ѝ да напусне. В Нигер европейската страна има база с над 1100 военни.

Трите държави имат и обща граница в района Липтако-Гурма, през която често действат групировките. "Ал Джазира" цитира малийския министър на отбраната Абдулайе Диоп, който по време на пресконференция

обяснява

: "Приоритетът ни е борбата с тероризма."

Още отпреди напускането на френските сили Мали работи с руската частна военна компания "Вагнер" в борбата с джихадистите. И там, и в съседните Нигер и Буркина Фасо обаче няма данни хунтите да постигат по-добри резултати в тези операции.

Снощи Мали

обяви

, че въоръжени бунтовници са нападнали лагер на армията в югозападната част на страната: нападението е в района на Лере, далеч от общата граница. Според властите атаката е дело на туарегски бунтовници.

Мястото на Лере на картата