Сградата е част от плана за промяна на британската колониална архитектура

Индийският премиер Нарендра Моди откри новата сграда на парламента, която е част от плана на правителство за промяна на британската колониална архитектура в индийската столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обновяването на сърцето на Делхи, съобразно индийската култура, традиции и символика, протича година преди парламентарните избори, на които управляващата националистическа партия "Бхаратия Джаната" ще представи резултатите от работата си през последното десетилетие, в опит да спечели трети мандат.

По-рано през деня Моди се включи в традиционни молитви пред парламентарния комплекс, като на церемонията присъстваха и водещи министри.

Събитието обаче бе бойкотирано от 20 опозиционни партии, които заявиха, че премиерът нарушава протокола и насочва светлината на прожекторите към себе си, докато в центъра на церемонията трябва да е президентът.

"Откриването нова парламентарна сграда в отсъствието на опозицията означава, че в страната няма демокрация", заяви опозиционната лидерка Суприя Суле.

Правителството на Моди отхвърли аргумента на опонентите си, като посочи, че в Индия конституционен държавен глава е премиерът.

Новият парламентарен комплекс заема централно място в проект на стойност 2,4 милиарда долара, чиято цел е да засенчи сградите от колониалната епоха в центъра на Делхи и да проправи път към построяването на нови здания, отразяващи специфичната индийска идентичност, отбелязва Ройтерс.

"Новият ни парламент е пътеводна светлина за нашата демокрация. Той символизира богатото наследство на нацията ни и енергичния ни стремеж към бъдещето", написа Моди в "Туитър".

Новият комплекс е разположен точно срещу старата сграда на индийския парламент, която е проектирана от британските архитекти Едуин Лъчънс и Хърбърт Бейкър. Построената през 1927 г. сграда се превръща в музей.