Постоянният представител на Нигерия в ООН Тиджани Мухамад-Банде, заяви, че военните преврати, на които напоследък станахме свидетели в някои африкански държави, са пречка за просперитета на континента, предаде нигерийската новинарска агенция НАН.

Мухамад-Банде заяви в Ню Йорк, че всичко, което противоречи на демокрацията, заложена в конституциите на регионалните и континенталните органи, ще бъде пречка за просперитета на Африка.

Мохамед-Банде коментира поредицата от военни преврати в Африка, последният от които бе в Габон.

Превратът в Габон се случи след преврат през юли в Нигер, в Буркина Фасо през 2022 г., както и в Чад, Гвинея, Судан и Мали в предходните години.

Като цяло всички неотдавнашни преврати, с изключение на Мианма през 2021 г., са се случили на африканския континент.

Нигерийският постоянен представител в ООН заяви, че държавите на континента се борят за суверенитета си и трябва да имат свободата да избират как да живеят.

"И на хората, които не разбират смисъла на военното управление, трябва да се каже, че това не е начинът, по който континентът или субрегионът иска да се развива, нито състоянието, в което светът би искал да се намира Африка", каза дипломатът.

Мохамед-Банде допълни, че споразумението за поддържане на демокрацията е установено във всички харти, независимо дали става въпрос за принципите на Африканския съюз (АС) и всички принципи на EКОВАС.

"Има правила, норми и ценности, заложени в нея, и ние се опитваме да процъфтяваме, за да живеем в съответствие с тях... Имаме конституция на Нигерия, опитваме се да живеем според нея", допълни Мохамед-Банде.

Постоянният представител заяви, че Нигерия ще продължи да играе ролята си в EКОВАС, АС и ООН, дори да участва активно в провеждащата се 78-а сесия на Общото събрание на ООН.

Министърът на външните работи на Нигерия Юсуф Тугар, ще присъства на сесията и ще доразвие позицията на африканската страна по някои от въпросите.

"Мога да ви кажа, че за Нигерия целият въпрос се състои в това, че ние сме част от EКОВАС и АС и също така сме ангажирани с нормите и ценностите, залегнали в тези организации. Също така нормите на ООН са много ясни по отношение на мирните и проспериращи общества. Всичко, което е в разрез с това, е отстъпление. Работим в рамките на правилата, за да гарантираме, че ще продължим да постигаме напредък в подпомагането на хората да решават съдбата си", посочи представителят на Нигерия в ООН.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и нигерийската новинарска агенция НАН)