Мали, Нигер и Буркина Фасо, три страни в Западна Африка, които са управлявани от военни хунти, подписаха днес договор в сферата на сигурността, като поеха ангажимент да се притекат една на друга в случай на бунт или на външна агресия, предаде Ройтерс.

Трите страни се опитват да се справят с ислямистки бунтовнически групировки, свързани с терористичните организации "Ал Каида" и "Ислямска държава". Освен това отношенията им със съседните им страни са обтегнати заради превратите, с които хунтите дойдоха на власт.

Най-скорошният преврат, този в Нигер, задълбочи още повече разделението в Западна Африка между страните с военно управление и останалите. Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) дори заяви, че може да прибегне до сила, за да възстанови конституционното управление в Нигер.

Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще се притекат на помощ на Нигер, ако страната бъде нападната.

"Всяка атака срещу суверенитета и териториалната цялост на една или повече от договарящите се страни ще бъде разглеждана като агресия срещу останалите", се казва в текста на тристранния договор, подписан от Мали, Нигер и Буркина Фасо.

В договора се казва, че останалите страни ще помагат индивидуално или колективно, включително и с употребата на въоръжените сили.