/Поглед.инфо/ Един политик постига успех, когато умее да балансира в кризисна ситуация, извличайки максимална полза там, където другите се давят. Успешният политик няма да стои настрана, той ще участва във всички важни процеси, включително международни конфликти. Докато стои на максимално безопасно разстояние. Разбира се, за това държавата, представлявана от успешен политик, трябва да бъде независима, добре въоръжена и икономически стабилна. Днес Индия, въпреки всичките си проблеми, отговаря на това описание по-добре от много страни. Следователно Нарендра Моди с право може да се нарече успешен политик.

Политическа акробатика

Имайки тесни връзки със Съединените щати, индийците успяха да не вземат страна в конфликта Русия-Украйна/НАТО, получиха много евтин петрол и не се караха с никого. Ню Делхи се опитва да извлече максимума от нарастващата конкуренция между САЩ и Китай. И накрая, след като пое политическото разделение, Индия е с единия крак в ориентираната към САЩ група КУАД, където присъстват също Япония и Австралия, а с другия крак е в БРИКС, където Китай и Русия са начело. Като умел жонгльор индийският лидер подхвърля няколко топки във въздуха, без да изпуска нито една от тях.

Индийските власти представят работата с на пръв поглед несъвместими вектори и подходи по напълно хармоничен начин. „Васудхайва Кутумбакам“, което означава „Една земя, едно семейство, едно бъдеще“. Премиерът Моди започна статията си, публикувана в "Российская газета" за срещата на Г-20 с тази формула.

Желанието за „едно универсално семейство“, в рамките на което ще бъдат преодолени езиковите и идеологическите бариери, дава стоманобетонна основа на поведението на Индия на международната арена. И въпреки простотата на индийските формулировки, тя работи.

Всички партньори са важни

Въпреки западния натиск, Русия остава основният източник за Индия на евтин петрол и сравнително евтини, но ефективни оръжия. И ако последното не предизвиква никакви въпроси - Индия е традиционен клиент на руския военно-промишлен комплекс, то Русия запълни петролния сектор само за година, измествайки от този пазар Ирак и дори Саудитска Арабия. Освен това разплащанията между страните ще продължат в национални валути, както наскоро съобщи заместник-ръководителят на руското външно министерство Андрей Руденко. Що се отнася до рупиите, заседнали в сметките на руски компании, които не се използват, Ню Делхи обеща да предложи перспективни области за инвестиране на тези средства. Какви са тези области все още не е ясно, но можем да спекулираме.

Индия очевидно има светло бъдеще. Съдейки по очертаващата се тенденция, много скоро тази страна ще се превърне в една от най-големите икономики в света. Тя вече показва удивително високи темпове на растеж на БВП. И инвеститорите разбират това, затова залагат на индийския пазар. На първо място в ИТ сектора и електронната търговия. Очаква се интернет икономиката на Индия да нарасне шест пъти до 2030 г., за да достигне 1 трилион долара.

Индия също е привлекателна по отношение на съотношението държавен дълг към БВП. Изобщо не е критично – 89%. И разбира се, тяхното изгодно геополитическо положение добавя точки на индийците. Въпреки задълбочаването на руско-индийските отношения, показателите за сътрудничество между Индия и САЩ също се подобряват. Разбира се, това се случва на фона на усложненията в отношенията между Вашингтон и Пекин. Америка и Индия станаха много сериозни икономически партньори през изминалата година, увеличавайки търговията с колосалните 7,65% до 128,55 млрд. Долара. САЩ също се стремят да засилят икономическите връзки с Ню Делхи в отбранителния сектор. Така индийското държавно предприятие ХИЛ и американската “Дженерал Електрик” преди няколко месеца се споразумяха да произвеждат съвместно реактивни двигатели.

Парадоксално, но въпреки тревожността на подобни сигнали за Москва, от някоистрани подобна позиция на Индия е дори изгодна за Русия. Разбира се, при условие, че индийците ще се засилят чрез политиката си на максимално приобщаване, а няма да се присъединят към западния лагер. Досега Ню Делхи не ни е подвеждал.

Резултати от Г-20: победа за глобалния юг

Веднага след решението на страните членки на БРИКС да разширят клуба с добавянето на шест нови членове, страните от Глобалния юг отново се наложиха. Дотолкова, че “Файненшъл Таймс” нарече финалната декларация от срещата на върха на Г-20 „удар по Запада“. Това е разбираемо, документът не осъждаше Русия и не беше отделено много внимание на Украйна. Байдън не издържа и напусна срещата на върха по-рано, пропускайки третата сесия, наречена „Едно бъдеще". А индийският премиер говори с табела с надпис „Бхарат" вместо „Индия". Това е официалното име на страната на хинди Като цяло съпартийците на Моди отдавна зоват да преименуват страната, връщайки историческото й име и в този смисъл жестът на държавния глава е повече от показателен.

Накрая Африканският съюз (АС) беше приет в Г-20 като постоянен член. И това е много перспективно развитие. Много експерти от различни лагери, анализирайки случващото се, казват, че очертанията на нов световен ред се очертават все по-ясно. Индия заема специално място в него Това ще продължи, докато не бъде определен ясен победител. И в този подход няма нищо срамно. Това е напълно в съответствие с националните интереси на такава голяма и сложна държава като Индия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели