Р уският генерал Сергей Суровикин е в Алжир като част от делегация на Министерството на отбраната, очевидно завръщайки се към служебните си задължения, след като попадна под подозрение във връзка с бунт през юни на наемниците от "Вагнер“, съобщава "Коммерсанть“.

Вестникът публикува снимки на Суровикин, облечен във военни дрехи без отличителни знаци, които са направени в Алжир, основен купувач на руски оръжия.

Въпреки слуховете, че е изчезнал: Генерал Армагедон получи нова работа

Суровикин, наричан "Генерал Армагедон" заради използването на тактика на интензивни бомбардировки по време на намесата на Русия в гражданската война в Сирия, за кратко оглави руската кампания в Украйна миналата година, преди да бъде понижен през януари.

Той стана популярен сред твърдолинейните критици на руския военен истаблишмънт, включително лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналия месец.

Снимка на Суровикин даде яснота какво се случва с генерала

Докато наемниците от "Вагнер“ маршируваха към Москва в края на юни, той се появи във видео, изглеждайки разстроен и държащ автомат в скута си, призовавайки ги да се върнат.

Генералът, който беше публично възхваляван от Пригожин, изчезна от публичното пространство след бунта. New York Times съобщи, че разузнаването на САЩ смята, че той е знаел предварително за бунта, най-голямото предизвикателство за авторитета на президента Владимир Путин през 24-те му години на власт.

Москва: Генерал Суровикин "в момента си почива"

Различни медии съобщиха, че Суровикин е изпаднал в немилост пред Кремъл и че е разследван за възможно съучастие. Държавната информационна агенция РИА съобщи миналия месец, че той е бил отстранен от поста ръководител на военновъздушните сили и неговият заместник Виктор Афзалов е поел временно поста.

От Кремъл отказаха да коментират статуса му.

CNN: Генерал Армагедон е бил таен ВИП член на "Вагнер"

Според непотвърдени съобщения Суровикин е бил назначен за ръководител на комитета за противовъздушна отбрана на Общността на независимите държави, който обединява Русия и осем други бивши съветски държави.