Канада заяви, че има достоверна информация, че агенти на индийското правителство са свързани с убийството на сикхски лидер в Британска Колумбия, извършено през юни, предаде Ройтерс.

Поради това канадските власти са експулсирали високопоставен служител на индийското разузнаване.

Премиерът Джъстин Трюдо подчерта, че всяка намеса на чуждестранно правителството в убийството на канадски гражданин е "недопустимо нарушаване на суверенитета" на страната му.

Хардееп Сингх Ниджар бе застрелян пред сикхски храм в град Съри, Британска Колумбия, на 18 юни.

Ниджар е подкрепял искането на сикхите в родната си Индия да основат собствена държава с името Халистан. Той е бил заклеймен от индийските власти като "терорист".

"Канадските служби за сигурност активно проучват достоверни твърдения за потенциална връзка на агенти на индийското правителство с убийството на канадския гражданин Хардееп Сингх Ниджар", посочи Трюдо в извънредно изявление пред Камарата на общините.

"Канада изрази дълбокото си безпокойство пред високопоставени служители на разузнаването и сигурността от правителството на Индия. Миналата седмица на срещата на Г-20 изложих това лично и директно пред премиера Нарендра Моди", допълни Трюдо.

Миналата седмица Делхи съобщи, че Моди е изразил пред Трюдо сериозна загриженост относно протестите в Канада срещу Индия.

Външната министърка Мелани Жоли заяви, че Отава е експулсирала ръководителя на индийското разузнаване в Канада, но не оповести допълнителна информация.

В Канада живее най-голямата диаспора на сикхите, чиято родина е индийският щат Пенджаб, и многобройните им протести в страната изнервят Индия, отбелязва Ройтерс