Нургюл Салимова с обръщение към колегите си първокурсници в Стопанска академия

„В днешния ден бих искал да ви поздравя най-вече с големия празник на духовността и знанието, тъй като откриването на всяка една учебна година бележи преклонение към познанието", това каза регионалният министър Андрей Цеков пред студенти и преподаватели в Свищов. Той бе официален гост на откриването на учебната година в Стопанската академия "Димитър А. Ценов". "Изключително съм щастлив да видя в тази зала събрани както апостолите на познанието, в лицето на академичното ръководство и преподавателите, така и студентите – младостта и бъдещето, на които разчитаме да променят България към по-добро!“, допълни Цеков. Министърът поздрави младите хора с избора, който са направили и им пожела здраве, упорство и никога да не губят смелостта и дръзновението да мечтаят.

Академичното тържество бе уважено и от редица специални гости, сред които народни представители, областните управители на Велико Търново и Бургас, кметът на Свищов, представители на държавни и обществени институции и др., изреждат от ректората.

„Днес е специален ден, защото ние ставаме съмишленици в едно ново пътуване към знание, развитие и постижения, обединени от желанието за израстване – интелектуално и личностно, и придобиване на умения, които ще трасират общия ни път към успеха", каза в приветствието си ректорът проф. Марияна Божинова.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев връчи наградата, която се присъжда по решение на Общински съвет – Свищов от 2005 г., за отличник на випуска. Тази година наградата заслужено получи Николета Стоянова Иванова, завършила с пълно отличие образователно-квалификационна степен „бакалавър“, в специалност „Счетоводство и контрол” към факултет „Стопанска отчетност“. Кметът на Свищов подчерта, че присъстващите специални гости, голяма част от които са завършили в Стопанската академия, са чудесен пример за това какво представлява висшето учебно заведение, какви хора изгражда и какви личности създава.  „Изправени сме пред много предизвикателства в бъдещото, защото сме на прага на новия Инвестиционен програмен период 2021-2027 г., когато се коват най-важните стратегически документи за развитието на една общност, на една община. Тук попада и висшето образование, и сега е моментът с делата си всички институции да се обединим, и поставим образованието като изконна ценност, защото е доказано във времето, че най-добрата инвестиция е в младите хора и е инвестиция за по-добро бъдеще!“, каза Генчев.

Обръщение към своите колеги-първокурсници отправи и Нургюл Салимова – вицешампион от Световната купа по шахмат за жени ‘2023 в Баку, която получи специално приветствие за „Добре дошла!“ от ръководството на Академията и ректора проф. Марияна Божинова.