Депутати от БСП за България и "Възраждане" не позволиха да бъде поставено скеле около паметника на Съветската армия в София, съобщава БНТ.

Преди обяд два камиона с железа са разтоварили скелето на части пред монумента. Щом разбрали това, депутатите от двете формации са поискали от областната управа да им предостави заповед за поставяне на съоръжението, както и документи, указващи каква е целта му.

По закон като депутати имаме право да поискаме да ни бъдат предоставени документите незабавно, подчерта червеният народен представител Георги Свиленски.

Той поясни, че в тези документи няма класифицирана информация. Депутатите обаче са получили отказ с аргумент, че трябва да се отправи писмено искане и до две седмици ще бъде получен отговор.

Дотогава обаче ще е свършило всичко, обясни депутатът от БСП.

Той подчерта, че държи цялата процедура да бъде законна и изрази подозрение, че документите не отговарят на нормативната уредба - именно поради това областната управа не ги предоставяла.

"Металното съоръжение до паметника е в много лошо състояние, а на него играят деца. Не знам областната управа да е направила проверка, каквато прави на паметника. Подлезите също са в окаяно състояние, също няма мерки от страна на общината", коментира и Ивайло Чорбов от "Възраждане".

Депутатите се заканиха да останат на място до паметника, докато видят съответните документи. На мястото има и засилено полицейско присъствие.

В прессъобщение от областната управа на София уведомяват жителите и гостите на София за изграждането на конструктивно скеле около МОЧА.

"Конструкцията е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му", уточняват от областната управа и призовават всички към спазване на обществения ред.

Припомняме, по-рано от "Възраждане" определиха действията по обезопасяване на МОЧА като "подмолни" и на "ръба на закона".

Лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова пък поиска от Административния съд в София да спре обследването на паметника, заради което и той бе ограден със строителна ограда.