50 теста за наркотици и алкохол обработват във ВМА на седмица, 900 чакат от април

Нов подход, който да спре пияните и дрогираните убийци на пътя и те бързо да бъдат наказвани, а невинните да получават бързо обратно автомобилите си, обяви в понеделник премиерът Николай Денков.

Вместо да изгражда нови лаборатории за кръвни тестове за алкохол и дрога, държавата ще модернизира сегашните 4, които според министър-председателя са достатъчни за България.

В момента кръвни тестове за алкохол и дрога се анализират в софийската и варненската военна болница, в Националния институт по криминалистика и в болницата на МВР в столицата. Акредитирани частни няма. А пробите се бавят с месеци, докато бъдат обработени, има случаи и на година чакане.

Пробите за алкохол и дрога на шофьорите трябва да стават готови за седмица в резултат на модернизацията на четирите лаборатории, планира премиерът Денков.

Големият проблем обаче остава намирането на достатъчно специалисти, които да работят върху изследванията, предупреди го обаче шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Лабораторията във ВМА е с най-модерната техника у нас. Снимка: Николай Литов

900 проби за алкохол и наркотици на шофьори отлежават необработени в лабораторията на ВМА - София. Натрупването е от 25 април тази година, като не е ясно колко още чакат в останалите лаборатории, които правят такива изследвания, разбра премиерът Денков, след като в понеделник разгледа лабораторията на ВМА.

Столичната Военномедицинска академия е с капацитет 50 проби седмично. Тя е с най-съвременното оборудване от четирите лаборатории и плановете на правителството са първа да получи нови роботи, с които да забърза анализа на кръвните проби на пияни и дрогирани шофьори.

Натрупването на проби за изследване идва заради големия брой хванати с дрегер за алкохол и наркотици водачи и съмненията на шофьорите в достоверността на полевите тестове. Само

за миналата седмица полицията е заловила 187 души зад волана след употребата на алкохол или наркотици,

става ясно от бюлетините на МВР. От тях 52-ма са били дрогирани.

Резултатите са на база полевите тестове. Последващо даване на кръвна проба е задължително за дрога и алкохол над 1,2 промила, а за останалите е препоръчително. Заради грешките, които често правят полевите тестове обаче, много хора решават да се изследват и кръвно. Че тестовете не са коректни, разкриха самите полицаи, след като миналата година бе въведено задължително тестване за наркотици в полицейските управления. Тогава станаха известни редица случаи на “дрогирани” служители на МВР, които всъщност пият лекарства за високо кръвно например.

Още шестима специалисти ще бъдат наети в лабораторията. Снимка: Николай Литов

“Започнахме разговори с колеги, с които да потърсим бързо решение за забавените проби, които понякога пристигат и могат да се използват в разследванията едва след 6-9 месеца, понякога чувам и за срокове над година”, каза премиерът.

Първо с нова техника ще бъде оборудвана лабораторията на ВМА - София. За избора ѝ премиерът изтъкна три причини - организацията е добра и може бързо да се пригоди, там работи един от най-добрите специалисти у нас - проф. Васил Атанасов, както и инвестициите в размер на 2 млн. лева, направени през последните години.

Очаква се и четирите лаборатории да са получили новата техника до март, а чрез нея резултатите да излизат за до една седмица.

Денков не разкри колко ще струва новото оборудване, но обясни, че не то, а специалистите там са ключови. За тази цел ще бъдат наети още шестима души, за да може лабораторията да работи денонощно на три смени.

Целта е да се постигне обработка на 150 проби седмично

вместо досегашните 50. Нови кадри ще се наемат и за останалите лаборатории.

“Променяме режима от натрупване на проби, защото няма капацитет, към изчерпване на тези натрупани проби и бърза обработка на нови”, обясни Денков.

Той не се ангажира със срок кога ще стане това. Шефът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че очаква това да стане след около 2 месеца.

Най-големият проблем обаче е привличането и обучаването на нови специалисти, предупреди генералът.

Бързият анализ на тестовете се налага и заради промените в НК за отнемане на колите на пияни и дрогирани. Ако пробите не излизат до месец или ще бъдат отнемани коли неправомерно, или ще се чакат дела, които продължават години, предупреди Денков.

Новите лаборатории, които поиска МВР в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, обаче били излишни според премиера.

“Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. Трябва съществуващите да се оборудват много добре, да се подготвят кадри. 3-4 лаборатории за България са предостатъчно, така че фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото това е бавният етап”, каза той.

МВР вече обяви обществена поръчка за 205 667 лева за оборудване на новата лаборатория към ОДМВР-Пловдив.

МВР преброи над 4000 рецидивисти - за 5 години губили книжка поне 3 пъти

На 4119 шофьори в България книжките са отнемани поне по три пъти през последните пет години. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на депутатски въпрос.

Свидетелството за управление на МПС може да бъде отнето поради две причини - отнемане на всички контролни точки или директно лишаване от право конкретен човек да шофира заради грубо нарушение. Вижте първа страница на вестник "24 часа" на 18 септември.

Сроковете на наказанието за лишаване от право за шофиране варират, като най-леки са наказанията за неизпълнени изисквания. Например, ако регистрационните номера на колата не са поставени правилно, шофьорът ѝ може да остане без книжка за между 1 и 6 месеца. Същото е наказанието и за тези, които си слагат предупредителни светлинни сигнали като тези на полицията например.

Ако човек е хванат с над 0,5 промила алкохол в кръвта, се разделя с книжката си за 6 месеца, плаща и 500 лева глоба. Ако пък концентрацията е между 0,8 и 1,2, наказанието е двойно - 12 месеца и 1000 лв. глоба.

За рецидивистите наказанията са по-тежки, но за по-леките нарушения са до 1 година. И така е напълно възможно шофьори с множество леки нарушения да се разделят с книжките си често, но за кратко.

Отнетите контролни точки се възстановяват за до две години, след като е изтекло наказанието на шофьора и е платил глобите си, ако има такива. Вариант е и повторно явяване на шофьорски изпит, но това може да стане най-рано шест месеца след отнемането на свидетелството за управление на МПС.

“Тези данни следва да бъдат анализирани по няколко направления - има ли корупционен елемент при възстановяването на книжките и причинил ли е някой от тези нарушители тежко ПТП”, коментира депутатът Божидар Божанов, който е задал въпроса на Стоянов.

От 8 до 20 часа изследват 1 кръвна проба за дрога, цените варират

Около 100 лева струват тестовете за наркотици в лабораториите у нас. И в четирите обаче цените варират, а и зависи какво точно изследване е било направено.

КАЛИН СТОЯНОВ Снимка: Велислав Николов

70 лева е цената на имуноанализ на кръв или урина в болницата на МВР в София. Чрез кръв се правят изследвания за пет вида наркотици - кокаин, морфин, амфетамин, метамфетамин и марихуана, а чрез урина - за 13 вида психоактивни вещества.

По-подробното хроматографско изследване на кръв или урина пък е на цена 120 лева.

По-високи са цените в Националния институт по криминалистика, където първичните анализи са 27 лева, пробоподготовките на кръв и урина варират между 12 и 19 лв., а изследването на пробата е между 24 и 40 лева. Там се заплаща и цена на труд от 23,40 лв. на час. Колко време ще отнеме, зависи от броя на изследваните вещества, като за едно са нужни около два часа. Общо изследванията продължават между 8 и 20 часа, става ясно от отговор на МВР министъра Калин Стоянов на депутатски въпрос.

Даването на кръвна проба е задължително, когато полеви тест отчете наркотици или алкохол с концентрация над 1,2 промила в кръвта на шофьор. Ако не откаже да се тества, той получава документ от служителя на МВР, с който се явява в лаборатория. Плаща и цената на изследването.