Симпатизанти и депутати от ГЕРБ се събраха в негова подкрепа

Лидерът на Герб Бойко Борисов беше извикан на разпит в един и същи час в сградите на две различни прокуратури. В Софийската градска прокуратура Борисов трябваше да дава показания по така нареченото дело "Барселонагейт", а пред Върховната касационна прокуратура - по сигнал на гражданско сдружение за твърдения за корупция и злоупотреби.

Борисов отиде последователно и на двете места.

„Искам да благодаря на хората, за това че показват съпричастност. Ще се явя и на другия разпит във ВКС”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след разпита в прокуратурата по разследването, известно като "Барселонагейт". То е свързано с два скъпи имота в Барселона, за които се твърди, че са свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той досега винаги е отричал да има нещо общо.

По думите на адвоката му Менко Менков Борисов е бил разпитван като свидетел. „Няма нищо притеснително. Нека да си свършат коректно работата. Въпросите бяха същите като тези от преди две години, когатое разпитван. Няма нищо ново. Някаква рутинна процедура”, подчерта юристът.

„Отивайте в парламента да вършите работа”, обърна се Борисов към колегите си народни представители, дошли да го подкрепят.

Симпатизанти и депутати от парламентарната група на ГЕРБ се събраха пред прокуратурата в знак на подкрепа на лидера на политическата формация Бойко Борисов. 

„Тук сме, за да подкрепим лидера си, не разбираме защо за пореден път се претоплят очевидни спекулации, и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум в системата, когато се прави кабинет и се подготвя сериозна правосъдна реформа”, заяви  Даниел Митов от ГЕРБ.

Той напомни, че в един и същи ден, в един и същи час Борисов е викан на две различни места. „За нас това са индикации, че това са опити, да се осуети правосъдната реформа и съставянето на кабинет”.

„Да демонстрираме решителност против опитите на някои институции да се мешат в работата на НС. Имаме ясно оформено мнозинство, което е готово да подкрепи съдебна реформа. Всичко това, което се случва, е опит това мнозинство да бъде превърнато в малцинство. Това не трябва да се позволява. В крайна сметка политиците са граждани с повишена мощност”, каза Томислав Дончев.

Борисов получи и втора призовка - за разпит във Върховната касационна прокуратура по сигнал за твърдения за корупция и злоупотреба с власт. Той отиде в Съдебната палата, където влезе през задния входа на сградата. 

Разпитът му приключи около 12:30 ч., а на излизане Борисов отказа коментир.