Все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит край Тюленово. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди извънредното заседание, на което беше изслушан за актуална информация във връзка с открития дрон с боеприпас край брега на Тюленово, предава БТА.

Очевидно той е паднал във водата и течението го е извлякло към брега, добави министърът.

Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв поглед е, че може да са минали до две седмици от неговото падане, коментира Тагарев.

Министърът посочи, че за първите седем месеца са унищожени 127 боеприпаса от различен характер, като информацията е за цялата страна, а не за Черно море.

От един случай не може да съдим за тенденция, каза Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи. По думите му няма никакво основание за притеснение.

По време на изслушването в комисията министърът на отбраната обясни, че военните не разполагат с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитат да анализират какъв е неговият произход.

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон, коментира Тагарев.

По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило. Няма никаква опасност за гражданите и околната среда, каза Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи за обезвреждането на боеприпаса.

Да повишаваме степента на готовност на този етап ще окаже много негативно влияние върху личния състав на Българската армия, каза още Тодор Тагарев.

Относно призивите за негова оставка, министър Тагарев заяви пред журналистите, че средно по два или три пъти седмично му се иска оставката и в случая няма причина да му бъде искана.

Дронът беше открит снощи на брега в село Тюленово край Каварна. Сигналът е подаден в неделя около 22 часа. Екипът за обезвреждане започна работа тази сутрин около 9 часа.

"Не е регистриран от радиолокационни станции, не знаем дали е паднал във водата и как е дошъл. Има боеприпас, той е отделен от дрона. Ще бъде обезвреден. Предварителната оценка е, че това е мина", каза тогава Тагарев.

Устройството беше беше обезвредено около 11 часа днес от специализиран екип на Военноморските ни сили, след като военнослужещите извършиха оглед на място, при който беше установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

Поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място беше невъзможно, затова минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м.

От БСП, ИТН и "Възраждане" пък поискаха оставката на военния министър заради това, че "се държи като министър на една друга държава".