България и Румъния ще влязат в Шенген до края на годината. Около това очакване се обединиха участниците в организираната от делегацията на ДПС в Европейския парламент конференция за пълната интеграция на България в ЕС.

Урсула фон дер Лайен специално пред БНТ: Призовавам България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Евродепутатът Илхан Кючук смята, че България е заложник на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия, а в Европа от години се разпространяват митове, които целят да спрат София и Букурещ от влизане в Шенген.

Австрия не иска България и Румъния в Шенген

"Единият мит е, че ще бъдем част от социалната система. Българските и румънските граждани ще отнемат всички привилегии на нидерландските и австрийските граждани. Това не е вярно и не съществува. Вторият мит е, че ще бъдем част от проблемите на тези държави. Третият огромен мит е, че ще има въпроси със сигурността", каза Кючук.

"В момента ние трябва да преодолеем някои от нагласите, които имат основно вътрешнополитическо естество, това са нагласите в Нидерландия и Австрия", коментира Искра Михайлова, евродепутат от “Обнови Европа"/ДПС.

Отпадането на механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния е доказателство, че сме поставени в равни условия, уверяват и от Европейската комисия.

Задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга

"Водим тесен диалог с всички държави-членки в рамките на цикъла на върховенството на закона. Всяка държава-членка трябва да прави повече. Да опита да бъде по-добра. Върховенството на закона е лепилото на нашата европейска демокрация", посочи Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия.

По-късно този месец се очаква посещение на Вера Юрова у нас.