"Разбирам това, че премиерът е изнервен от цялата ситуация. Дали са терористи - има такъв израз. С тези, които поставят ултиматуми, не се преговаря". Така Атанас Атанасов определи думите на премиера Николай Денков, който нарече протестиращите зърнопроизводители терористи.

Атанасов също така напомни, че субсидиите от Брюксел не оправдават всичките искания на зърнарите и че правителството не трябва да се поддава на натиска им.

"Това, че със субсидиите от Брюксел са си купили едно големи трактори, с които могат да затворят улиците и пътищата в страната, не означава, че правителството трябва да се съгласи с всичките си искания", каза той.

Относно влизането на България в Шенген, Атанасов изрази увереност, че то ще се случи заедно с Румъния и че противодействието на Австрия и Нидерландия е свързано с вътрешнополитически фактори.

Той защити и предложението за обединяване на военното и външното разузнаване, което е обмисляна сериозно и има широка подкрепа в парламента. Целта е да се създаде единен разузнавателен орган с вътрешна автономия, като шефът на новата служба може да бъде военен или цивилен.

"Аз не съм довършил цялостната работа, просто съм анонсирал тази идея, защото съм намерил широка подкрепа в парламента за нея. Иначе би трябвало да се довърши законопроекта в тази насока, това е много важно да го чуят хората и тези, които работят в тези служби. Целта е да се създаде единен разузнавателен орган. От едно място тази функция на държавата да се управлява, но вътрешната автономия на военното разузнаване и на т.нар. политическо да бъде запазена, т.е да бъдат запазени военните звания на офицерите от военното разузнаване, за да може те да използват тази своя позиция за т.нар. внедрявания и т.н", обясни генералът пред БНТ. Шефът на новата служба ще може да бъде военен или цивилен, няма да е задължително да е политическо лице.

Атанасов изрази загриженост и за сектора на сигурността. Според него ефективността в ДАНС е на "критично ниско ниво". Той попита как македонските служби са установили, че руският свещеник в България е руски шпионин и са го изгонили, а той живее в България и българските служби не са установили нищо

"Целият сектор за сигурност е недофинансиран", заяви Атанасов.

Той призова вътрешният министър да настоява за повече средства, особено в областта на граничната сигурност поради бежанския натиск.