Президентът Румен Радев отново атакува кабинета заради намеренията да направи реформи в спецслужбите, като каза, че това "не означава да смениш ръководството с т.нар. "наши хора" от записа".

От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) имат готов законопроект за реформа, с който ще се намали влиянието на държавния глава при назначаването на ръководителите на служби. В момента то минава през него, а промените предвиждат това да става по предложение на премиера от парламента.

Преди няколко месеца депутатът Радостин Василев, който се отцепи от ПП, публикува запис от заседание на партията, в който се чува, че предвиждат смени на шефовете на служби с "наши хора, които са одобрени от посолството".

Сега Радев посочи, че това ръководство на ДАНС е получило миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава веднъж годишно само на една държава за изключителен принос към тяхната национална сигурност.

"Излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите... всъщност обезсмислят оценката от нашите партньори, дадена от най-високо място", каза още държавният глава и добави: "Нека се разберат, когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват".

Кабинетът на Николай Денков вече смени зам.-председателите на ДАНС, което е в неговите правомощия, но смяната на шефа на службата Пламен Тончев може да стане само с президентски указ.

"Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите, защото реформа не означава да смениш ръководството с т.нар. "наши хора" от записа", това не е реформа", каза още президентът президентът пред журналисти в понеделник в Солунския международен панаир, където беше на посещение.

Той призова идеите за реформа да бъдат "сложени на масата". Според Радев, който има амбицията за това, трябва да познава законите, структурата, задачите, функциите на тези служби и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори.

Държавният глава коментира още, че с премиера Денков са обсъдили редица важни предизвикателства пред страната и се надява "правителството да постъпи максимално мъдро" и да управлява в интерес на България и гражданите.

Радев определи вече бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров като човек с достойнство и чест, "който не може да наблюдава, как под него се съсипва системата, как се правят назначения само за да удовлетворят сценарии от записа, в същото време той да няма абсолютно никакво влияние и да носи отговорност".

В последните седмици напрежението между кабинета и президента се изостри именно заради поисканата оставка на Тодоров. Президентът отказа да подпише указ за освобождаването му, но в крайна сметка главният секретар сам я подаде и на негово място той назначи заместника му Живко Коцев.

Преди около седмица Радев каза още, че държавата не се управлява от премиера, а задкулисно и че "няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков, а какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски".

Той коментира това, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че убитият вече бизнесмен Алексей Петров е имал отношение към сформирането на кабинета. На следващия ден Борисов се поправи, че Петров само е осигурил логистиката за среща с ПП, но не е участвал лично.

Денков отрече изброените от президента да управляват задкулисно и нарече думите му "празни приказки".

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber