Румъния заплаши Австрия със Съда на Европейския съюз, ако тя гласува през декември срещу присъединяването ѝ към Шенген. Това обяви румънският премиер Марчел Чолаку пред местната информационната агенция Аджерпрес. Той намекна, че европейските институции трябва да вземат страна по казуса и заяви, че „би искал да има европейските институции като партньори“.

Гласуването за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде проведено веднъж на 19 – 20 октомври, а при отказ – отново на 4 – 5 декември.

Аз със сигурност, ако през декември Австрия гласува срещу присъединяването на Румъния към Шенген, ще я атакувам в Съда на Европейския съюз“, категоричен бе премиерът.

Премиерът увери, че ще използва със сигурност всички средства, с които разполага – всичко, което е свързано с тази тема, и всичко, което е законно да се направи, защото

мястото на Румъния е в Шенген“.

Той коментира и тезата на австрийския премиер Карл Нехамер, че Шенген не работи в настоящия си формат.

Тогава защо гласувахме за Хърватия миналата година? Ако е толкова съсипан Шенген, аз нямам никакъв проблем Австрия да излезе от Шенгенското пространство, да си направи километрични огради с бодлива тел и електричество, нямам никакъв проблем. Ако Австрия иска такъв подход, с огради, да си ги плати, да излезе от Шенген и ние ще се оправим вътре в Шенген без проблеми“, посочи още румънският премиер.

Миналата седмица пък румънският министър на транспорта обяви намерения на страната му да иска компенсации в размер на над 5 млрд. евро заради пропуснати ползи за икономиката от отказа за достъп до Шенген.

На фона на това политиката на България по въпроса изглежда доста по-тиха. В отговор на парламентарен въпрос вицепремиерът Мария Габриел посочи, че се води

„активен диалог с държавите членки със специални изисквания към нас“ и България „полага всички необходими усилия“, но без нищо конкретно.

Economic.bg изпрати и въпроси към Министерския съвет дали България също би заявила претенции за компенсации, както и дали се водят разговори с Румъния за съвместни искания.

Междувременно в днешното си изказване румънският премиер засегна и факта, че освен Австрия проблем се оказва и Нидерландия, която обаче спира само България по пътя за Шенген. Затова Марчел Чолаку намекна, че може да поиска отделни гласувания за България и Румъния.

Очакваме и решение от Нидерландия по отношение на България, да видим дали можем да продължим да вървим в пакет“, заяви той.

В своя отговор Мария Габриел пък посочва, че България споделя

общото виждане, че е в интерес на двете държави да се присъединят едновременно към Шенгенското пространство“.