Трима руски дипломати са обявени за персона нон грата от правителството на Северна Македония. Според македонски медии и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов единият от тях е предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан (Змеев).

Информацията за изгонените дипломати беше съобщена от руското външно министерство и руското посолство в Скопие в петък, но северномакедонското външно министерство я потвърди в събота. Официално няма съобщени имена.

В социалната мрежа X (Туитър) руското посолство в Скопие цитира думи на говорителката на Кремъл Мария Захарова. "На 12 септември властите на Северна Македония, без да обяснят причините, обявиха трима дипломати от руското посолство в Скопие за "персона нон грата“. Безотговорната и враждебна стъпка на властите в Северна Македония няма да остане без отговор", се казва в публикацията.

В публикация на външното министерство на Русия също се цитират думи на Захарова. "Властите в Северна Македония продължават да вървят по пътя на влошаване на конфронтацията. Атаката на властите в Северна Македония няма да остане без отговор", пише в публикацията.

В официалното съобщение на северномакедонските власти се казва, че на посланика на Руската федерация е връчена нота, "с която трима дипломати в посолството на Руската федерация в Скопие бяха обявени за персона нон грата“. Решението е взето след "получена информация от компетентните органи за предприети действия, които са в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения". Няма информация за какви дейности става въпрос.

Информацията, че единият от изгонените е председателят на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев) беше публикувана в петък от сайта dveri.bg. В събота тя беше съобщена и от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред БНТ.

Сайтът dveri.bg се позовава на няколко публикации в северномакедонски медии. Според тях „неофициално Змеев координира цялата политика на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“.

Северномакедонски медии съобщават, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. Цитират се думи на северномакедонския премиер Стево Пендаровски от началото на юни, който казва, че службите са получили информация, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби.

Според Атанас Атанасов архим. Васиан "ходи в Северна Македония, за да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да се внесе разкол в македонската църква". Той каза, че "всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо". Атанасов каза, че предстоятелят на руската църква в София живее от пет години в България. "Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам от това че този, който живее тук и в България развива разузнавателна дейност го изгониха от Македония, а той тук живее в комфорт", каза Атанасов.

През март 2022 г. представители на закритата вече Специализираната прокуратура влязоха в сградата на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), за да претърсят кабинети на нейни служители. Стана ясно, че действията на разследващите са в рамките на разследване за шпионаж, но година по-късно няма резултат от разследването.

Северна Македания гони руски дипломати за трети път от началото на войната на Русия срещу Украйна. През март и април 2022 г. петима, а след това още шестима руски дипломати бяха експулсирани от Северна Македония на два пъти. Тогава македонското министерство на външните работи съобщи, че експулсираните дипломати са излезли извън рамките на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и извън дейността си и е трябвало да напуснат страната. По-рано Руската федерация изгони македонски дипломат.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber