Нургюл Салимова, вицешампион от Световната купа по шахмат за жени в Баку, откри новата учебна година в Стопанската академия в Свищов. Самата тя ще е първокурсничка в академията, съобщава БТА.

"За мен е чест да съм днес сред вас, в първия ден от моята академична кариера. Спортът е голяма част от моя живот, но мисля, че е полезно човек да се развива и в други области и смятам, че Стопанска академия в Свищов е правилното място за мен. Пожелавам на всички успешен старт и печеливш финал, заяви Нургюл Салимова.

Салимова, която е студентка първи курс в специалност „Маркетинг“ в свищовската академия, получи от ректора проф. Мариана Божинова парична награда в размер на 1000 лева от фондация „Димитър Ценов“, както и ваучер, който покрива всички семестриални такси до края на обучението ѝ. Нургюл получи и комплект с необходимите учебници и учебни материали.

Официален гост на откриването бе Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, който поднесе поздравления към студентите и преподавателите.

"Изключително съм щастлив да видя събрани в тази зала както апостолите на познанието, така и учениците, младостта и бъдещето – хората, на които разчитаме да променят България към по-добро и да донесат добруване, благоденствие и развитие за всички нас", каза министър Цеков.

По време на церемонията по традиция бе награден отличник на випуска с грамота и парична награда в размер на 1000 лева, връчена от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев.