Известно е, че авокадото има редица ползи за здравето на организма и е добре често да присъства в менюто ни. Но, оказва се, то може успешно да бъде използвано и в рутинната ни грижа за красотата - и по-конкретно за косата. Маслото от авокадо предлага множество ползи, тъй като укрепва косъма, увеличава влагата и засилва блясъка.

Сред големите му предимства е и фактът, че е подходящо за всички типове коса, тъй като не е твърде мазно и не утежнява излишно косъма.

И ако все още се чудим дали да посегнем към маслото от авокадо, мнението на специалистите със сигурност ще ни убеди да го направим. Ето какво казват те, цитирани от Real Simple.

Хидратиране

Маслото е изключително богато на мастни киселини, особено на олеинова, която помага за подхранването и овлажняването на косата. Богато е и на калий и магнезий, които задържат влагата в косъма и имат и защитни свойства.

Накъсване

"Смазката" от мастните киселини предотвратява накъсването на кичурите.

Растеж

Витамин К и витамини от групата В са други два важни компонента на маслото от авокадо. Витамин К помага за предотвратяване на калцификацията на скалпа, която се характеризира с големи натрупвания и отлагания на калциеви соли и която пречи на растежа на косата.

Антиоксиданти

Голямото количество на витамините С и Е предотвратява увреждането на космения фоликул от свободните радикали. А това е от съществено значение за здравата коса.

Усвояване

Маслото от авокадо има огромния потенциал да прониква в косъма в дълбочина и максимално да се усвоява. Това е и причината да не утежнява косата и да не оставя усещане за омазняване.

Как да използваме маслото от авокадо

Важно е да знаем, че не всяко масло е еднакво. Добре е да избрем студено пресовано, тъй като то е най-малко рафинирано и има непокътнат профил на хранителните вещества.

А употребата му е лесна, тъй като може буквално да се нанася върху скалпа, с помощта на памучен тампон. Достатъчно е да масажираме за около пет до десет минути и да оставим да действа поне един час, преди да го отмием.

Източник: lifestyle.bg