EG.5 и BA 2.86 са основните подварианти на коронавирус в САЩ в момента. Това заявява проф. Стюарт Коен – директор на отделението по заразни болести в медицински център Дейвис. Той отговаря на основните въпроси, свързани с двата подварианта.

EG.5, известен с името Ерес, както и останалите, са базирани на Омикрон и имат леки разлики, имат известни мутации, които подпомагат предаването му от човек на човек и способстват избягването от имунната система.

ОЩЕ: Новите данни го потвърждават: Заболеваемостта от коронавирус тръгна отчетливо нагоре

BA 2.86, известен като Перола, е другият вариант, който беше засичан многократно извън САЩ, като имаше притеснения, че заради всичките му мутации имаше притеснения, че може да представлява генетична промяна на вируса така, както Омикрон спрямо Делта и да предизвика нова сериозна вълна. Оказа се, обаче, че той не е толкова вирулентен и натрупаните антитела в хората – без значение дали от ваксинация или от предишно преболедуване, не позволяват той да се превърне в нещо гигантско като скок, казва проф. Коен.

Представляват ли опасност новите варианти?

Откакто Омикрон стана доминиращ вариант в САЩ, ние наблюдаваме ръстове и спадове в броя на новите случаи, но тези инфекции не са толкова тежки. Лицата на COVID през 2019 и 2023 година са много различни. През зимата на 2020 година виждахме огромен брой хора, нуждаещи се от интубация и много смъртни случаи. Сега също имаме фатални случаи, и дори те да са малко като процент, огромният брой заразени води и до повишен брой починали. Вероятно и през тази зима, коронавирусът отново ще бъде водещото респираторно заболяване, причиняващо смъртни случаи, категоричен е специалистът.

ОЩЕ: СЗО: Смъртните случаи при Covid тази година са намалели с 95%

Трябва ли COVID да бъде третиран като останалите вирусни респираторни заболявания?

Има разбиране, че грипът, респираторния синцитиален вирус и COVID трябва да бъдат разглеждани и лекувани по сходен начин. Мисля, че това е справедлив подход. Смятам, че както и при другите вируси - след като достатъчно хора са ваксинирани, а други са го преболедували, заболеваемостта намалява. Не смятам, че ще стигнем отново до момент, в който да се притесняваме дали ще имаме достатъчно легла и ресурси, за да лекуваме заразените, смята проф. Коен.

Как да избегнем заразяване с новите варианти?

Маските вършат работа. Знам, че имаше дебати около ефикасността им, но когато погледнем фактите и проучванията през годините, те намаляват риска – виждаме го в болниците, виждаме това и в обществото. Не мисля, че на открито трябва да носим маски. Но ако сме в затворени пренаселени помещения и има сериозна циркулация на вируса сред населението, а вие сте в рисковите групи, тогава носете маска – вече свободно се намират KN-95 маски, те работят наистина добре, съветва проф. Коен.