По около сто заглавия са изпратили Франция, Испания, Испания, Дания, Италия, Великобритания, Полша, Германия.

С 225 филма участва Иран, с 220 – Индия, САЩ – 164, Турция – 95, Бразилия – 93. С десетки продукции участват държави като Мексико, Аржентина, Канада, Китай, Гърция, Украйна, Португалия, Коста Рика.

„Взехме решение да излъчваме филмово съдържание до края на годината, като групираме номинираните и наградени филми по държавите, от които са ни изпратени в рамките на Golden Femi Film Festival, за да представим това огромно аудиовизуално съдържание, изпратено от продуценти и режисьори от целия свят към България“, каза пред БТА художественият директор на фестивала - режисьорката Ефемия Фард.

През септември ще продължим излъчването на наградени филми в НДК, а от август филмовото съдържание на фестивала ще бъде излъчено в Несебър. Вторият български град, в който ще се излъчва фестивалната програма тази година, е Пловдив – през септември 2023.

Както писа БТА, отличените заглавия ще имат прожекции в кино „Люмиер“, а официалната церемония по награждаването е в „София хотел Балкан“ на 10 юни.  „Специалният фокус на фестивала е с насоченост към жените, създаващи кино, а каузата, зад която Golden Femi Film Festival е срещу домашното насилие над жените и децата. Каузата ще сплоти световната филмова мисъл и във втората мисия на фестивала, а именно - опазването на околната среда", казва още Фард.

„Култовият филм „Звяр в сърцето“ (2005), който е италианското предложение за наградите „Оскар“, е едно от заглавията във фестивалната програма“, посочи Фард. Режисьор е Кристина Коменчини, в ролите са Джована Медзоджорно, Алесио Бони, Анджела Финокиаро.

/ДД