Националният парк Дартмур (Великобритания) поиска помощ за разгадаването на произхода на двоен каменен ред, разположен в Южен Дартмур.

Водещ е археологът Анди Краб, който иска да ангажира обществеността в своите изследвания на двойна каменна редица на Пайлс Хил и първоначалното разположение на камъните в нея. За да се справи с археологическото търсене, ученият търси всякакви архивни снимки, рисунки или скици, свързани с тази атракция, пише Mid-Devon Advertiser.

Наследство на внука на Чингис хан: Откриха 12 неизвестни гробници на династията Юен

Това интригуващо начинание е резултат от съвместни усилия между Национален парк Дартмур, Историческа Англия и Фонда за наследство на националната лотария в рамките на инициативата „Нашите планински общини“. Проектът е насочен към задълбочаване на разбирането за природата на планините не само в Дартмур, но и в други региони.

Двойният ред камъни на Пайлс Хил, на билото на общините Харфорд и Угборо, се извива грациозно на около 850 метра от изток на запад. Редът се състои от повече от 40 видими камъка, всички от които са паднали или наклонени, като още се крият в околната растителност.

Железопътната линия, която някога е обслужвала заводите на Чайна Клей в мината Редлейк – сега популярна пешеходна пътека и част от Пътя на двата мавра – прекъсва линията на редицата и наблизо могат да се намерят няколко керна.

Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години

Учените смятат, че произходът на каменните редове може да се отнесе към неолита и ранната бронзова епоха. Датирането им е трудно, но ценна информация може да бъде получена чрез радиовъглеродно датиране на торфените слоеве над и под камъните.

По-специално радиовъглеродното датиране на редица стъпални камъни в Кът Хил е дало неочакван резултат, датирайки подравняването до 3620 г. пр.н.е., което го прави по-стар от Стоунхендж и пирамидите в Гиза. Това откритие подчертава глобалното значение на Дартмур като културно богато място.

Геофизично проучване, проведено на Пайлс Хил, е разкрило изненадващо количество скрити елементи, включително 70 потенциално заровени камъка, 158 потенциални ями и доказателства за пирамида в западния край. Освен това по цялата дължина на редицата, излизайки отвъд западната ѝ граница, са открити заровени камъни и други предмети.

5400-годишна гробница, открита в Испания, улавя точно лятното слънцестоене

Сред неочакваните открития е наличието на вероятно разширена скална могила, пресичаща редица скали, както и индикации за възможни по-ранни наслоявания на скали, пресичащи съществуващата редица.