Важно е да бъдем заедно, да сме народ, а не просто население. Това се опитваме да кажем с нашето представление „Под игото“ във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, каза режисьорката Бина Харалампиева на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Варна. Тя поставя драматизация по романа на Иван Вазов, направена от Юрий Дачев. Премиерата е на 19 и 21 септември и с нея ще започне новият сезон на театъра във Варна.

Да правиш Вазов е мисия, а „Под игото“ е два пъти мисия, смята Харалампиева, която си е поставила две свръхзадачи при поставянето на спектакъла. Едната е да се опита да накара голяма част от публиката да заобича себе си. „Българите в момента имат най-жестока нужда да се харесват, да се сдобрят със себе си, да се заобичат и това може да се случи в театъра“, смята тя и добавя, че тази мисия остава най-важната за нея и екипа.

Втората й свръхзадача в спектакъла е зрителите да се смеят и да плачат, също както артистите са го правили на репетициите. „Нужно ни е това вълнение, то събира един народ заедно“, каза Харалампиева и подчерта, че то е важно, защото живеем във време, в което сме разделени и се ненавиждаме. „Трябва да се опитаме да намерим нещо, което да събере надеждата на тоя народ, а в театралната зала зрителите се вълнуват по един и същ начин и не се интересуват кой на кого симпатизира“, посочи тя.

По думите й романът „Под игото“ звучи изключително съвременно и не е отдалечен от нас, а ние почти не сме се променили и продължаваме да имаме същите недостатъци и достойнства. „Делим се на две. От една страна са лудите, всеотдайни и обичащи нацията, а от друга - внимателните към това интересът на нацията да не наруши техния“, смята тя и добавя, че тези характерни белези в романа и в постановката са много живи и истински. Друго важно за нея е опитът да бъдем свободни, който правят героите на романа. „Преди 33 години ние направихме същото, опитахме се да бъдем наистина свободни и всички детски болести от онова време са подобни на това, през което е минал народът, когато е организирал въстание. Това се опитваме да разкажем – колко малко сме се променили и колко важно е да бъдем заедно и да бъдем народ, а не просто население“, посочи тя.

Режисьорката сподели още, че не разбира защо мнозина смятат, че архаичният език от романа е непонятен за децата. „Мисля, че мисия на учителя е той да стане любим и вкусен за децата, както стана за актьорите в спектакъла. Те са толкова млади, а се бореха да запазим някои архаични фрази, които успяха да направят живи“, сподели Харалампиева. Тя каза, че в екипа си дават сметка, че ще говорят за първия прекрасен български роман с публика, голяма част от която не го е чела и това е направило мисията им още по-важна и голяма, но подчерта, че драматизацията на Юрий Дачев е великолепна и в постановката са намерили директен път към зрителите.

Спектакълът „Под игото“ е реализиран с художничката Свила Величкова и композитора Асен Аврамов. В ролите влизат актьорите Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Христина Джурова, Николай Божков, Константин Соколов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Валентин Митев, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Симеон Лютаков, Габриела Боева, Гергана Арнаудова.