Официалната биография на

Queen

- една от най-популярните рок групи в света, отново е в книжарниците, съобщи издателство "Сиела". "Queen: Kак започна всичко" излиза на английски през 1992 г., година след смъртта на Фреди Меркюри. През 1993 г. книгата е издадена и в България, но от десетилетия можеше да се намери само в антикварните книжарници.

Новото издание обаче е преработено и актуализирано. Книгата представя всеки аспект от историята на легендарната рок банда. Авторите на "Queen: Kак започна всичко" - Джаки Смит и Джим Дженкинс, са работили заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Детайлно са описани годините на главозамайващо изкачване към върха, манията Queen, сблъсъците със звукозаписните компании и някои от най-забавните и скандални истории, в които групата се оказва замесена.

"Джаки Смит и Джим Дженкинс успяват обективно да отразят сложния и нетърпящ вписване в рамки дух на феномена

Queen,

предизвикал истинска революция в историята на музиката. "Queen: Kак започна всичко" е истинско пиршество за феновете на четирите британски момчета, които завоюваха своето неоспоримо място в петолинието на вечността", уверяват от "Сиела".

Книгата е подплатена със снимки, с факти, откъси от ексклузивни интервюта с музикантите от групата.

Из "Queen: Kак започна всичко" от Джаки Смит и Джим Дженкинс

През изминалите месеци Фреди е тормозен от световната преса, която се тълпи пред вратата му и следи всеки негов ход; носят се слухове, че е сериозно болен. Те се засилват още повече от измъчения му и посърнал вид при всяка негова поява. Новинарските хрътки нямат намерение да изтърват сензацията, ако слуховете се окажат верни.

На 23 ноември самият Фреди ги потвърждава с изявление пред събралите се на прага му журналисти и пред световната преса. То гласи:

След появилите се в пресата предположения през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм ХИВ-позитивен и имам СПИН. Смятах, че е редно да не споделям тази информация, за да предпазя близките си. Въпреки това настъпи моментът, в който приятелите и почитателите ми по целия свят трябва да научат истината, и се надявам всички да се присъединят към мен в борбата срещу това ужасно заболяване.

На следващия ден признанието на Фреди се появява на първа страница на вестниците по цял свят. Ала мастилото на таблоидите още не е изсъхнало, когато излиза по-голяма новина. В 19:00 часа на следващия ден - 24 ноември 1991 година, неделя - борбата на Фреди приключва. Той умира от бронхопневмония, причинена от болестта СПИН. Всички са съкрушени.

Само най-близките му са запознати със състоянието му преди изявлението му, но дори за тях смъртта му е неочаквана и болезнена. Ударните вълни от кончината му заливат целия свят и офисът и домът му са наводнени от съобщения и дарове. Джон, Брайън и Роджър са сломени - те губят най-добрия си приятел. Тримата излизат със следното изявление:

Загубихме най-добрия и най-обичан член на семейството ни. Смазани сме от мъка, че си отиде, тъгуваме, че ни е отнет в разцвета на таланта си, но се гордеем изключително много от смелия начин, по който живя и умря. За нас беше привилегия, че споделихме с него тези вълшебни времена. Възможно най-скоро ще отпразнуваме живота му в негов стил.

В двата дни преди погребението на Фреди през няколко минути пристигат купища цветя в дома му и в офиса на

Queen

- толкова са много, че могат да напълнят няколко камиона. Цветята са както единични рози, така и цели букети и кошници. До вторник вече могат да покрият огромната ливада на Фреди с два слоя. Много фенове се събират пред къщата му и през този студен вторник служителите на певеца - Фийби, Джо и Тери - отварят портите, за да могат хората да видят цветята, положени под коледната елха.

Кремацията на Фреди е на 27 ноември в крематориума в Западен Лондон. Малцина са поканени - семейството му и шепа от най-близките му приятели, сред които са Елтън Джон и Дейв Кларк. Нужни са четири катафалки само за цветята. Докато гостите чакат да влязат в крематориума, една черна котка минава пред тях и насъбралите се фотографи...

Службата се провежда по зороастрийските обичаи, на които възрастните родители на Фреди са верни последователи. Сред пусканата музика е едно произведение, което е обожавал - ария за сопран из четвърто действие от операта на Верди "Трубадур" в изпълнение на Монсерат Кабайе.

Таблоидите се изказват предимно ласкаво за Фреди след смъртта му и посвещават по няколко страници на огромния му талант. "Би Би Си Радио Едно" излъчват цели предавания само за него, както и телевизиите на "Би Би Си" и повечето от независимите телевизии. Целият свят скърби... но дори в смъртта му някои представители на жълтите издания не искат да го оставят на мира. Няколко британски и чуждестранни вестници се опитват да подклаждат недоволство, като публикуват вулгарни и често неверни истории за "гейския му начин на живот", който по техни думи е "дегенеративен".

Тези истории не са подплатени с никакви факти и феновете изобщо не им обръщат внимание. Те предизвикват бурни, но краткотрайни реакции.

Носят се слухове от колко време Фреди е знаел, че има СПИН, като според някои е трябвало да направи смелото си изявление по-рано. Само певецът и двама от най-близките му приятели - Мери Остин и Джим Хътън - са наясно откога е ХИВ-позитивен и е със СПИН. Седем години преди смъртта си Фреди живее - по негови думи - "като монахиня". Имал е здрава и вярна връзка с Джим Хътън от 1985 година, но я пази добре скрита от зорките очи на пресата, защото знае, че ще го разкъсат на парчета.

Истината за продължителността на болестта му умира с него. Ако се върнем назад към последните месеци от живота му, виждаме, че е показал невероятен кураж въпреки ужасното заболяване - вече знаем, че е заснел последния си видеоклип за песента

Days Of Our Lives

с ужасни болки. Едва е можел да стои на краката си, но е настоял да си свърши работата и го е направил с обичайното си добро настроение и хумор.

Става известно също така, че докато е записвал албума

The Miracle

, не е знаел дали ще може да направи следващ и че след завършването му е настоял да се върне почти веднага в студиото, за да започне работа по следващия. Резултатът е могъщият

Innuendo

. Вокалите му в този албум са толкова силни, че опровергават сериозно заболяване и карат феновете да вярват, че слуховете в пресата и медиите са неоснователни. Брайън пише следното изявление за специалното издание на списанието на фенклуба, посветено на Фреди, което изпраща точно преди Коледа:

Както вече знаете, Фреди се бори години наред с ужасното заболяване СПИН и през по-голямата част от времето дори ние не знаехме. За него изкуството и приятелите му бяха всичко - той се раздаваше и за двете. Беше твърдо решен да не показва никаква слабост в музиката си - или в нашата музика - и да не утежнява живота на приятелите си. Като отказа да признае за болестта си, невероятната му сила и кураж му позволиха да продължи на пълни обороти с правенето на албуми, видеоклипове и всичко останало, въпреки че му костваше все повече и повече болка. Фреди никога не се оплака пред нас и не позволи на унинието да засенчи работата му. Гласът му чудодейно ставаше все по-добър. Той си замина, без да изгуби контрол дори за миг.

Фреди не търсеше съчувствие, той искаше точно онова, което феновете му даваха - вяра, подкрепа и възможност да продължаваме да вървим по вития път към съвършенството, който ние от

Queen

се опитвахме да следваме. Вие му дадохте подкрепата си и му позволихте да бъде и още да е един изключително свободен дух. Фреди, музиката му и невероятната му креативна енергия... те ще останат завинаги.

Заветът на Фреди е ясен - той желае да бъдат дарени пари от негово име на водещата благотворителна организация, бореща се със СПИН - "Терънс Хигинс Тръст". Тримата останали членове на

Queen

и мениджърът им, Джим Бийч, решават, че подходяща епитафия ще е преиздаването на магнум опуса

Bohemian Rhapsody

като двоен сингъл с трогателната

Days Of Our Lives

от другата А-страна и да дарят всички постъпления на организацията. "И Ем Ай" са съгласни и преотстъпват своя дял от парите.