Дела на трупчета не е имало. Имаше дела, които не се разследваха в разумни срокове, както очакваше обществото. Това заяви прокурор Валентина Маджарова, която беше начело на вече закритата Специализирана прокуратура.

Какви обаче са причините? Маджарова изброи познати "препятствия", които казваше в миналото главният прокурор Иван Гешев. Първо - Наказателният кодекс бил остарял и тромав, а в Специализираната прокуратура (вече закрита, през 2022 година) имало "страхотен недокомплект" т.е. нямало достатъчно хора.

"Действително, длъжници сме на обществото, причините са много", призна Маджарова пред БНТ. И се оправда, че Специализираната прокуратура всъщност работела само 3 години, преди да бъде закрита. Тя се оплака и от постоянна промяна на важни закони, включително и "по два пъти в годината" на Закона за обществените поръчки.

"Максимално ритмично" - така Маджарова определи разследването по "Барселонагейт". Нямало как да се иска спазване на конкретни срокове, защото били намесени и испанските правосъдни органи.

"Не мога да потвърдя такова неща за себе си" - така Маджарова отговори на въпрос дали е имало вмешателство и натиск в нейната работа като прокурор.

"Остана убеждението, че нас ни закриха, защото работим" - отговорът на Валентина Маджарова за настроенията в прокуратурата.

По думите ѝ, за съдебната реформа трябвало цялостен мироглед и анализ, а не "на парче" - това сега липсвало. Тази теза Маджарова също повтаря отдавна. Тя определи за "изключително опасно" свалянето на кворума във ВСС за отстраняване на главния прокурор - от 17 гласа на 13 гласа. Не за личността (на Иван Гешев), а на институцията - не се осигурява независимостта ѝ, смята Маджарова:

Единодушно и без дебат: Механизмът за разследване на главния прокурор мина на второ четене през комисия