Трудно може да се постигне демокрация в засегнатите от преврати държави в Африка през последните години, макар те да се правят под претекст за провеждане на демократични избори. Самите общества живеят сравнително разделени, а демокрацията е привидна, тъй като така искат "големите сили". Няма да има голяма промяна за самите държави и техните жители след превратите, като единствените ползи ще бъдат извлечени от поддръжниците на военните хунти. Това коментира д-р Симеон Хинковски,  преподавател в катедра "Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания" в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Пoследните осем преврата през последните три години са съсредоточени във френскоговорящата част на Западна Африка и в държави, които са бивши френски колонии и които са ограничавани от френската външна политика. Последният преврат - този в Габон - наподобява случилото се само месец по-рано в Нигер, но в Габон населението приема поемането на властта от военната хунта доста по-спокойно. Това е най-вече реакция на 56-годишното управление на семейството на сваления президент Али Бонго, каза Хинковски. Не може да се прогнозира как ще се развие ситуацията в страната, като ситуацията в богатата на петрол държава остава напрегната, добави той.

Френският президент Еманюел Макро обяви преди месеци изтеглянето на френските военни части от региона и трансформацията на военните бази, което разведри ситуацията, каза Хинковски и напомни, че след последните преврати обикновено се появяват представители на руската военна група "Вагнер."

"В Габон засега няма данни за толкова силна намеса като в Мали и Буркина Фасо. Най-вероятно Русия се опитва да се намеси на един пазар, който да ѝ помогне с ограниченията, които налага Европа."

Политиката на "Вагнер" в Африка ще остане същата след убийството на нейния основател и лидер Евгений Пригожин. Русия доставя значително количество оръжие в региона, от което се облагодетелстват силите, които организират смените на властта.

Как реагира международната общност след превратите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Още по темата

Превратът в Габон - пример за подобряване на обстановката чрез военна сила

Хунтата в Габон укрепва позициите си, докато сваленият лидер призовава за помощ

Превратът в Габон е девети за последните 3г в Африка

Габон избира президент при спрян интернет и национален вечерен час