Действията в Габон са поредният военен преврат в Африка, но за разлика от това което се случи в Нигер, тук можем да говорим за политически акт. Семейство Бонго – Али Бонго и баща му – Омар Бонго, управляват страната от момента на получаване на нейната независимост. Не само военните, но и населението бяха разочаровани от резултатите от изборите, които се проведоха през август. Големият проблем на тази държава, както и на много от останалите в региона, е сериозното неравенство. Габон обаче за разлика от повечето африкански държави няма проблеми със сигурността. Това коментира доц. Едуард Маринов, преподавател в НБУ, в рубриката „Африка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Доц. Маринов подчерта, че това е основната причина за преврата, но се наблюдават и рефлекси свързани с икономическото и социалното развитие като вторични причини за превратите в други държави като Нигер, Мали и Буркина Фасо.

Ако ситуацията в Габон се разглежда по по-различен начин от останалите страни, където има военно управление, може да сме свидетели на един добър пример затова как може чрез военно управление, нещата в държавата да се подобрят. Все по-често на континента се наблюдава провалът на френската външна политика, както и нарастващото обществено недоволство от страна на държавите в Африка спрямо Франция.

Действията на „Вагнер“ в Африка няма да се променят след смъртта на техния лидер Пригожин, тъй като там групата има огромен контингент от 5000 души разделени в 7-8 африкански държави. Също така около 60% от активите на групата са концентрирани в Африка. Наемническата група се интересува от икономическата изгода и може да очакваме разширяване на операциите на „Вагнер“ на тази територия.

Целият разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.