Успешно прилагани технологични бизнес решения, базирани на изкуствен интелект и разработвани от български компании, ще бъдат представени във второто издание на форума Business Tree, организиран от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Това съобщиха от БАСКОМ.

Форумът "Business Tree AI Pioneers Lab Event" ще се проведе на 26 септември в "София Тех Парк". В него ще участват представители на водещи софтуерни компании, членове на БАСКОМ, които вече реално прилагат в своите бизнеси модели и решения, базирани на изкуствен интелект. Сред тях са Павлин Добрев от "Бош диджитал" (Bosch Digital), Георги Налбантов от "Чайлдиш" (Childish.AI), Никола Борисов от "Дийп инфра" (Deep Infra), Красимир Стоев от Академията "ИТ таланти" (IT Talents). Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са новата реалност - как се развиха събитията след "ЧатДжиПиТи 4" (ChatGPT 4), как реагира ИТ общността по света и в България, какво се промени в бранша и какво следва оттук нататък, как използването на изкуствения интелект подобрява уменията и производителността в областта на ИТ, кои са най-новите open source AI модели в различните категории и как се обучават модели. Ще бъдат представени и примери за практически приложения на AI подходи.

"Групата за изкуствен интелект на БАСКОМ е една от най-активните групи в общността ни през последните месеци. Това ни показва, че ИТ предприемачите в България имат жажда ежедневно да споделят както наученото, така и приложеното в техния бизнес, базирано на изкуствен интелект. Те прегръщат технологията много активно, търсят всякакви начини да я прилагат и чрез нея да създават предимства за бизнеса си. Всичко това ни прави оптимисти, че българската високотехнологична индустрия има реални шансове да бъде сред пионерите в областта на изкуствения интелект както в българската икономика, така и на световната технологична карта", коментира Марина Шидеров, член на УС на БАСКОМ и управител на "Фрам Криейтив Солюшънс" (Fram Creative Solutions), цитирана в съобщението.

"БАСКОМ първа фокусира вниманието в публичното пространство върху реалните бизнес, икономически, социални и обществени промени, които настъпват с инвазията на изкуствения интелект. С първото събитие от поредицата Business Tree настояхме, че трябва да бъдем максимално подготвени за вълната, която ни залива. Както винаги българският ИТ бизнес се оказа най-гъвкав, успя бързо да се адаптира и вече имаме реални резултати, които да споделим помежду си, а и с другите бизнеси в България. Държавата все още трудно чува призивите ни за създаване на национална стратегия за използването на потенциала на изкуствения интелект, но ние продължаваме да сме настойчиви в тази посока", посочи Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, цитиран в съобщението.