Британският антипомополен регулатор предложи принципи за управление на новите модели на изкуствен интелект (AI), включително отчетност, достъпност и прозрачност в опит да насърчи конкурентния растеж в бързоразвиващата се технология, предаде Ройтерс.

Британската Служба за конкуренцията и пазарите (Competition and Markets Authority - CMA) започна да разглежда въздействието на генеративни приложения за изкуствен интелект като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), през май, за да се опита да гарантира, че технологията е от полза за бизнеса и потребителите.

Главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви, че има реален потенциал технологията да увеличи продуктивността и да улесни милиони ежедневни задачи, но изцяло положителният развой на бъдещите събития не може да се приема за даденост.

"Ето защо днес предложихме тези нови принципи и стартирахме широка програма за ангажиране и обсъждане, за да гарантираме, че разработването и използването на модели на основата се развива по начин, който насърчава конкуренцията и защитава потребителите", каза тя.

Премиерът Риши Сунак посочи, че Великобритания е като глобален лидер в регулирането на изкуствения интелект, като страната ще бъде домакин на среща на върха за безопасността на изкуствения интелект през ноември.