Украйна подаде искове в Световната търговска организация (СТО) срещу Полша, Словакия и Унгария във връзка с решението им едностранно да наложат забрана върху украински селскостопански стоки.

Още: Полша удължава забраната за внос на украинско зърно, Унгария разширява списъка със стоки

"За нас е фундаментално важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки", заяви украинският заместник министър-председател и министър на икономиката Юлия Свириденко в изявление, с което обяви решението, съобщи „Euractiv”.

Още: След Полша и Унгария: И Словакия забрани едностранно вноса от Украйна

Жалбата последва решението на вече споменатите страни да наложат едностранно ограничения върху вноса на украинско зърно на 15 септември, след като Европейската комисия реши да не удължава временната забрана за внос в петте съседни на Украйна държави от ЕС.

Още: Кирил Вътев: Ако не бяхме отменили забраната, ЕК щяше да ни наложи глоба

Забраната на ЕС, която обхващаше пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, първоначално беше въведена, за да се успокоят страните от фронтовата линия, изправени пред приток на украински селскостопански продукти. Притокът, който постави под натиск местните земеделски производители, като намали цените, доведе до едностранно налагане на собствени търговски ограничения от страна на страните през април.

Още: Полша заплаши, че ще блокира влизането на Украйна в ЕС

За Киев действията на трите държави от ЕС са "нарушение на международните задължения", се казва в изявлението, в което едностранните действия на държавите от ЕС в областта на търговията се наричат "неприемливи". "Всички държави членки на блока трябва да координират и съгласуват търговската си политика, тъй като тя принадлежи към изключителната компетентност на ЕС", казва Свириденко.

Още: Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за украинско зърно

"Ето защо подаваме искове срещу тях в СТО", добави икономическият министър на Украйна и добави, че в същото време Киев "се надява, че тези държави ще отменят ограниченията си и няма да се налага дълго време да изясняваме отношенията си в съда".

Според Свириденко забраната е оставила своя отпечатък върху селскостопанския сектор на Украйна. "Местните износители вече претърпяха и продължават да търпят значителни загуби поради престой, допълнителни разходи и невъзможност за изпълнение на външноикономически споразумения", каза тя.

Още: Как да се поучим от Европа, за да решим проблема със зърното? Говори икономист от БАН (ВИДЕО)

"Нуждаем се от солидарност с тях и защита на интересите на земеделските производители", се подчертава в изявлението и се добавя, че стъпките, които Украйна е предприела, и натискът на ЕК и други държави членки ще "помогнат за възстановяване на нормалната търговия между Украйна и съседните държави, както и ще покажат солидарност помежду ни", предава БГНЕС.

Още по темата Украйна – четете тук