На запад от Днепър, в селото Шестирня бързат да приберат слъночогледа. Очакват жътвата да приключи до 10 дни. Но не метеорологичните условия притесняват фермерите там.

"В момента не сме продали нито един килограм слънчоглед, защото сега цената е 10-11 хиляди гривни за тон. Всяка седмица цената пада между 100 и 500 гривни", казва пред БНТ украинският фермер Олександър Рибинин.

Още: Производители на олио: Забраната за внос от Украйна е антипазарна

През 2020-2021 година Украйна е произвела 31 процента от цялото слънчогледово олио в света, сочат данни на Министерството на земеделието на Съединените щати. Но с войната този процент е паднал. Заради сраженията много територии в Украйна останаха незасети. 10 месеца земите на Олександър били под руски контрол. До изтласкаването на руските части извън района на Херсон.

Още: Кой печели от забраната за внос на украинско зърно?

"Когато врагът беше прогонен, всичко беше обрасло с плевели, нивите бяха минирани. Отне ни много усилия, за да разминираме и да подготвим земята до състояние, в което да може да се сее. Работихме усърдно през цялата зима", посочва Олександър.

Преди войната той имал 10 хиляди хектара земя. Сега обработва по-малко от 40 процента от нея. Хангарите му са пълни с пшеница и слънчоглед. Успява да продаде единствено рапица. Казва, че за продажбата на слънчогледа, засега ще изчака. Може да го съхранява около година, преди да се развали. "Засега няма смисъл да продаваме", категоричен е фермерът.

Още: 1 литър олио – от колко килограма слънчоглед се прави?