Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е похарчил почти толкова за финансиране на руската армия за войната в Украйна, колкото е дал за обезщетение на убити и ранени руски войници. Това се казва в специализиран материал на украинското издание на Forbes.

Според анализа, Руската федерация е похарчила 167,3 млрд. долара дотук заради решението на Путин да нападне Украйна. Предвид, че краят на войната не се вижда, тепърва руснаците ще има да дават пари за смърт.

Общо 46,6 млрд. долара са похарчени досега от руския държавен бюджет за компенсации за ранени и убити руски войници в Украйна. 25,6 млрд. долара са дадени като обезщетения за убити, 21 млрд. долара са дадени заради ранени. За сравнение, за самата армия – обезпечението ѝ, са похарчени най-много – 51,3 млрд. долара. Само за заплати са отишли 35,1 млрд. долара, тоест по-малко, отколкото да се дават компенсации за убити и ранени. А загубата на руска военна техника дотук се изчислява на 34 млрд. долара.

Въпреки това, според британското разузнаване Русия вероятно успява да задели резерв от далекобойни ракети, изстрелвани от самолети и ще го използва за удари по украинската енергийна инфраструктура през идващата зима. Това е реална опасност, предупреждават британците.

На този фон Киев се договори да получи 100 тактически дрона от ново поколение от германската компания Quantum Systems. А по украинския коридор в Черно море успяха да преминат два търговски кораба (Resilient Africa и Aroyat) с 20 000 тона украинска пшеница, предназначена за африкански държави.

ОЩЕ: Руски генерал с анализ кои са козовете на украинците за победа (ВИДЕО)

Продължават да се появяват нови и нови видеокадри и снимки, които показват напредък на украинската армия при Бахмут. Украинците са настъпили от юг към Роздоловка (13 километра североизточно от Бахмут), както и в северната част на Клещеевка (6 километра юг-югозапад от Бахмут) – геолокализирани кадри, показващи напредъка, може да бъдат намерени в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

За да бъде укрепена руската отбрана в Запорожието обаче изглежда са прехвърлени части на 83-та бригада на руските ВВС – това отбелязва ISW на база снимки в Телеграм. Войници на 83-та бригада бяха ангажирани със защитата на Клещеевка, която обаче вече почти изцяло е в украински ръце, след като Андреевка беше превзета от украинската армия. Вървят боеве и за превземането на Курдюмовка и скоро може да се очаква цялата линия Клещеевка – Курдюмовка (6-12 километра южно от Бахмут) да падне, което ще отвори нови възможности на украинците да продължат към обкръжаване на самия Бахмут.

Показателно е видео от Трета щурмова бригада на украинската армия – според обяснението към него то показва руски войници от 72-ра бригада на руските ВВС, които се предават в Андреевка, но биват обстрелвани от другарите си с артилерия

Геолокализирани кадри от видео на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) подсказват, че украинците вече напредват западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Отделно има кадри, показващи украински атаки западно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов). Всичко това кара експертите от ISW да заключат, че украинската армия работи да пробие руската защитна линия северозападно от Върбово на север до Солодка Балка (20 километра южно от Орехов). Руснаците не контролират изцяло позициите по тази линия, заключват от ISW. Американските експерти сочат, че западно от Върбово има украински пробив, но липсата на тежка украинска военна техника означава, че украинската армия тепърва разширява и укрепва пробива.

Що се отнася до "руската надежда" - направлението към Купянск и линията Сватово – Кремена, руското военно министерство твърди, че през изминалата седмица руската армия подобрила тактическите си позиции. Но големи промени няма – няма никакви хвалби от руски източници с видеа на по-значим успех.

ВИДЕО: Руснаци бягат от Клещеевка, но още има боеве. Руски депутат уличи лъжата в армията