Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна Народното събрание, което затруднява провеждането на днешното пленарно заседание. В един момент кворумът се провали и бе дадена 30 минути почивка.

По информация на „Флагман“ депутатите от ГЕРБ са тръгнали към ул. „Черковна“, където лидерът им Бойко Борисов трябва да бъде разпитан след 10 ч. Това се потвърди по-късно.

От фейсбук-профила на Борисов бе пуснато видео на живо отпред сградата, където трябва да се проведе разпитът (вж. долу). Там действително пристигнаха народните представители от ГЕРБ.

Междувременно от прокуратурата пуснаха прессъобщение по повод извикването на Бойко Борисов за разпит.

Във връзка с медийни запитвания относно основанията за призоваване на бившия министър-председател Б.Б., пресцентърът на Прокуратурата на Република България заявява, че твърденията за това, че се касае за „стари сигнали“ и внушенията за нередности при прилагането на процедурите не отговарят на истината.

Същият е призован по законоустановения ред за снемане на обяснения във връзка с проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, водена от Върховна касационна прокуратура по сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица. За нея пресцентърът на Прокуратурата на Република България уведоми обществеността на 23.05.2023 г. (https://prb.bg/bg/news/aktualno/64730-pressaobshtenie)

Б.Б. е призован на разпит и във връзка с досъдебното производство, ръководено от Софийска градска прокуратура, медийно известно като “Барселонагейт”.

Всички твърдения с медиен характер в различен от посочения смисъл не почиват на фактите и не отговарят на обективната истина, се посочва още в прессъобщението.

Гледайте тук:

Очаквайте подробности