Раздялата е гадна. Това е просто факт от живота. Тя е болезнена, независимо от спецификата, независимо дали е било отдавна или е изникнала неочаквано, независимо дали сте свалящият или сваленият. Може да изглежда невъзможно, когато сте по средата на нещата, но можете и ще преодолеете лошата раздяла. Знаем, че е изкушаващо да се потопите в тези накърнени чувства, но като направите това, само ще се нараните още повече.

1. Признай, че не си добре.

Първата стъпка, за да продължиш напред, е да признаеш, че те боли. Не можеш да се откажеш от тъгата си, ако дори не приемеш, че тя е там. Натискането й надолу, където не можеш да я видиш, не я кара да изчезне, просто я принуждава да падне под повърхността – оставяйки я да тлее и накрая експлодира.

2. Спри да се самообвиняваш.

Смажете този негативен импулс възможно най-скоро. Ако винаги си мислите „Бях прекалено привързан“ или „Бях твърде чувствителен“, поставете под съмнение историята, която си разказвате за връзката. Много фактори определят дали една връзка се проваля. Може би е било време или човекът не е бил готов за нещо толкова зряло. Ако вашият тъжен, смазан мозък се вкопчва в разказ, който ви прави виновни, може би се опитвате да контролирате хаоса, така че промяната на този разказ ще ускори завръщането ви.

3. Блокирай бившия си.

Направете това веднага! Важно е, особено в ранните етапи на раздялата, да ограничите контакта с бившия си възможно най-много, така че продължете и го блокирайте или заглушете в социалните мрежи, дори и да е само временно. Причините за този съвет са две. Първо, това ще помогне да ограничите импулса си да се свържете с тях; последното място, на което трябва да сте в момента, е в техните съобщения. И второ, ще ви предпази да не виждате каквото и да публикуват в социалните медии. Разбира се, може и двамата да сте казали, че все още искате да сте приятели, но е необходим период на охлаждане, защото чувствата ви няма да се превърнат от романтични в платонични с едно натискане на превключвателя. Все още да ги имате във вашия живот ще бъде като постоянно да бъркате в рана, която още не е зараснала, и да бъдете бомбардирани с моментни снимки от живота им само ще събуди чувства на ревност, горчивина или предателство.

4. Запиши чувствата си.

Опитайте се да пишете за това защо всичко се разпадна, какво сте направили грешно и двамата, какво никога повече няма да направите. Правете го 30 минути на ден и търсете положителните страни – като възстановената свобода – и знанието, че ще влезете в следващата си връзка много по-добре въоръжени. Хората, които се занимават с такова положително, катарзисно писане, се чувстват по-спокойни, по-уверени и по-овластени от тези, които пишат за негативите.

5. Не се самоизолирай.

Нашите мачовски инстинкти могат да ни попречат да потърсим помощ, но изолирането само ще ви накара да се почувствате още по-самотни. Ако имаме емоции, вече не сме „готини“, нали? Не сме „забавни“, ако сме тъжни. Това е вреден и депресиращ начин да мислим за взаимоотношенията и себе си. Всъщност да признаеш, че имаш чувства, е супер сила и показва голяма зрялост.