Лабораторията за анализ на проби за алкохол и наркотици във Военномедицинска академия минава на денонощен режим на работа, за да навакса изоставането в анализите, съобщи премиерът Николай Денков пред журналисти. Сега в тази лаборатория, както и в другите, процесът отнемат между 6 месеца и година. Това е първата конкретна стъпка на новите управляващи към решаване на проблема, по което работят от няколко месеца.

Само във ВМА от 25 април досега чакат анализ повече от 900 проби. Директорът на здравното заведение ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че в момента се обработват около 50 проби седмично.

© ВМА

С промени в организацията, назначаване на нови хора и минаване на трисменен режим, техният брой ще се утрои. Денков посочи, че освен двете лаборатории във ВМА - в София и Варна, има още две - към МВР болница и института по криминалистика.

"Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. Трябва да се подобри работата, да се подготвят кадри и да се инвестира в оборудване. Три-четири лаборатории за България са предостатъчни. Фокусът трябва да е върху оборудване с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, което е бавната част", обясни Денков.

© ВМА

Другият акцент в работата на кабинета срещу войната по пътищата е да се сложи

край на чувството на безнаказаност в нарушаващите

правилата на пътя. За целта се обмислят нови промени в законите и организацията на работа. Това беше обявено преди две седмици след среща на родители на деца, убити при катастрофи.