Първият ден на фермерските протести срещу отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, очаквано премина с десетки блокади, при които трактори и комбайни затвори пътища и на места границата с Румъния. Земеделският министър Кирил Вътев изпрати покана за среща с протестиращите, но те запазиха мълчание. Преди ден и премиерът Николай Денков посочи, че основният проблем на бранша с украинското зърно е решен и е време за диалог, но отново не последва реакция.

В същото време Европейската комисия в понеделник потвърди думите на българския премиер Николай Денков от неделя, че няма да се допуска пренасищане на пазара с украинско зърно, защото страната ни ще договори с Украйна своеобразни квоти. Говорител на ЕК директно посочи, че мерки срещу украинския земеделски внос повече не са необходими.

Нежеланието на земеделците за диалог с властта разпали подозренията какво точно се крие зад протестите. Транспортният министър Георги Гвоздейков посочи в понеделник, че проблемът с украинското зърно е руска пропаганда и добави "знаете, че служебното правителство доста стриктно изпълняваше заветите на Руската федерация". В своя разработка и Mediapool показа, че част от браншовиците, начело на протеста, се приемат за близки до президента Румен Радев.

Протестът на зърнопроизводителите очаквано рефлектира в политиката. И в неделя, и в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова пита риторично дали Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля кабинета преди местния вот. Борисов в понеделник и отговори, че приема думите ѝ за шега. Депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че, ако изпълнителната власт не може да се справи с протеста, законодателната ще се намеси.

В същото време премиерът Николай Денков ясно посочи, че има разнобой между производителите и зад него стоят реално само зърнопроизводителите, но не и мнозинството от животновъди и производителите на плодове и зеленчуци. Същото в неделя с пост във фейсбук заяви и председателят на Националната асоциация на младите фермери в България Петър Петров.

Десетки блокади иницийраха протестиращите зърнопроизводители в понеделник с настояване за продължаване на забраната за внос на украинско зърно. Голяма част от блокадите са по границата с Румъния.

На обяд, в района на Дунав мост зърнопроизводителите обявиха, че затварят границата за час - час и половина. А след това обясниха и как ще процедират до края на деня.

"След това поетапно на един час ще пропускаме автомобили, за да можем да осигурим коридор на гражданите. Към 17 часа ще приключим, за да може за час пик преминаването пътя да бъде освободен", каза зърнопроизводителят Милен Колев пред Нова тв.

2-часово блокада към 12 часа направиха зърнопроизводителите по пътят към Видин за "Дунав мост 2". Блокадата реално се случи на 5 километра от моста.

На пътя София-Варна, край село Шереметя земеделците се оплакаха от масови полицейски проверки преди включването им в протеста. Подобни оплаквания дойдоха и от производители от района на Пловдив.

Зърнопроизводители се опитаха да блокират главен път Е-79 и АМ "Струма“ край Благоевград, но полицията не допусна това. След разправии и спорове с полицията в крайна сметка само тракторите обиколиха двете кръгови след местността Полигона край Благоевград между Е-79 и АМ "Струма", като бяха ескортирани от полицията и не успяха да блокират кръговите.

Организаторът на протеста Юлия Коюнджиева обяви исканията на митинг край Е-79, след което опитаха да пробият полицейския кордон, но неуспешно, тъй като полицаите застанаха пред тракторите.

Така се стигна до компромис-шествие с тракторите в двете кръгови и връщане отново на полигона. Участниците днес ще се включат в националния протест утре в столицата.

Протестиращите са подкрепени от около 30 организации в сектора, включващи зърнопроизводители.

Сн. БГНЕС

Те твъдят, че протестът им се подкрепя и от  зеленчукопроизводители, животновъди и др., но част от тези сектори отрекоха това.

Сн. БГНЕС

Изключително масов бе протестът на пътен възел Петолъчката, където са се събрали стотици земеделци и техника. Те носят плакати, на които е написано: "Оставка" и "Денков, ти си терориста! Ще ви изметем с 300!!!".

Там по обяд имаше над 150 трактори и над 500 земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас. Пътният възел и тук се оказва блокиран вече втори час, предаде Нова тв.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.

"Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна", каза Георги Стоянов, председател на съюза.

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари и пчелари, предаде БГНЕС. Те обаче протестират за затлачени проблеми, които нямат нищо общо с пускането на вноса на украинското зърно.

"Лозата е единствена без помощи в България. За 10 години у нас са унищожени един милион лозя", коментираха производители на грозде и показаха остарялата техника, с която обработват лозята си.

Пчеларите заявиха, че от Украйна се внася мед с китайска суровина. Производители на пшеница и слънчоглед споделят, че стоката им залежава по складовете.

Земеделски производители затвориха за около половин час външно-градската магистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис "Оставка".

Точно в 10.00 ч. фермерите започнаха блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

Първото искане на фермерите е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, каквато въжеше през последните 4 месеца. Наред с това въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Фермерите настояват да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разход за производство вследствие на войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Протестните действия в страната и столицата ще започнат от 18 септември на различни места.

В ефира на Нова тв Светлана Боянова от Българската аграрна камара коментира и изказването на премиера Николай Денков, че е готов да се извини на зърнопрозиводителите, затова че през уикенда посочи, че се държат като терористи.

"Възмущението е голямо. Той не каза, че се извинява, той каза, че е готов да се извини, което не му прилича, защото е министър-председател и не може да си позволи по този начин да резделя земеделските производители на едни, които му харесват и едни, които не му харесват. Най-лошото е, че самият министър-председател си позволява да измества фокуса от проблемите на земеделските производители, той започва да говори за коли, вили", каза Боянова

В неделя Денков уточни, че "ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават "лъвския пай" от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест".