От април досега са се натрупали 900 забавени проби на шофьори за наркотици и алкохол, които чакат обработка. Това се разбра днес по време на посещението на премиера Николай Денков във ВМА. Освен с началника на болницата проф. д-р Венцислав Мутафчийски, премиерът се видя и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на ВМА проф. д-р Васил Атанасов.

Три пъти повече проби ще може да обработва лабораторията, което значително ще ускори проверката на кръвните проби за наркотици и за алкохол на шофьорите, обяви премиерът. В рамките на два месеца със средства от бюджета лабораторията ще бъде дооборудвана с необходимата апаратура, ще бъдат обучени и допълнителни шестима специалисти. С увеличения капацитет тя ще работи денонощно, на трисменен режим, като по този начин максимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, така и забавените близо 900 проби, натрупани от края на месец април досега, заричат се властите.

"Работим много сериозно по проблема с войната по пътищата и по-специално за борбата с дрогираните и пияните шофьори", заяви министър-председателят.

Една от критиките към парламента, след като промени НК и въведе задължителна конфискация на колите на водачите, хванати да шофират след употреба на наркотици или алкохол, беше, че не е отчетено огромното забавяне, с което излизат резултатите от кръвните проби. Тези, взети на място с дрегер, често дават фалшив резултат. МВР обаче се втурна да иззема коли, веднага след като промените влязоха в сила. (В края на миналата седмица и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов издаде указания как да се случва това.)

Според Денков именно ВМА е едно от местата, където е възможно в кратки срокове да бъде ускорен процесът по обработка на пробите. "Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото това е бавният етап - затова е важно да се осигури и необходимият брой подготвени висококвалифицирани специалисти", каза премиерът. И допълни, че решението на проблема с бавната обработка на пробите не е толкова в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на вече съществуващите с оборудване и добре подготвени кадри.