Капацитетът на Химико-токсикологичната лаборатория на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде разширен. Предвижда се закупуването на нова апаратура и увеличаване на специалистите в нея, които ще работят на три смени, в 24-часов режим.

Това стана ясно след среща на ръководството на ВМА с министър-председателя академик Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев, които посетиха лабораторията и се запознаха на място с нейните възможностите и обем на дейност. Звеното е водещо за страната в областта на съдебно-токсикологичната експертиза, осигуряваща изследванията за употреба на алкохол и наркотични вещества при шофьори.

"Към момента имаме забавени около 900 проби, които са натрупани от 25 април досега. Надяваме се, че с разширяване капацитета на двете ни лаборатории в София и Варна ще се справим сравнително бързо. Сега в столичната лаборатория се обработват около 50 проби седмично. Целта ни е да ги увеличим поне три пъти", коментира пред медиите началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че освен закупуването на нова апаратура, предстои да бъдат назначени и обучени още специалисти.

"Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. По-добрият вариант е съществуващите лаборатории да се оборудват добре и да се подготвят кадри. Фокусът е върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото именно това е бавният етап", коментира премиерът Николай Денков.

Най-подходящо да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА по няколко причини. Лабораторията разполага с едни от най-подготвените специалисти и освен това през последните години в нея са инвестирани над 2 милиона лева средства на ВМА, което позволява бързо да бъде надградено това, което вече има и да се ускори обработката на пробите.