Преди сформирането на правителството Денков-Габриел прогнозите бяха, че то ще е невъзможно за съставяне заради местните избори. Сега има прогнози, че местните избори ще са решаващи как ще продължат по-нататък отношенията в управлението на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. Каква кампания очаквате в този контекст?

- Рискът в това правителство идва от факта, че в него се събраха противници. В този смисъл то е повторение на кабинета "Димитър Попов" от 1990-1991 година, който събра БСП и СДС. Онова правителство не се разцепи, тъй като имаше да върши очевидно необходима работа, без която страната щеше да рухне. Правителството "Денков-Габриел" също е стъпило на по-стабилна основа, отколкото личи на пръв поглед: страстното желание на ГЕРБ и ДПС да бъдат припознати, в международен план, не като клиенти на списъка "Магнитски" (и на други подобни), а като безопасни европейски политици.

Докато това желание съществува, единствено някаква глупост може да потопи управлението. Не виждам рискове, които да произтичат за него от идващите местни избори. Там основните напрежения идват от това, че "Продължаваме промяната" никога не са участвали в такива избори и от липсата на техни вкоренени организации по места. Но това е проблем на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България", не на правителството.

Само предизборни ли са атаките между партньорите в управлението, или има и други причини? Очаквате ли да спрат след местните избори?

- И ГЕРБ, и ДПС имат да решават един и същи проблем. След повече от десетилетие, в което те държаха реалната власт, в момента са принудени да се "снишат" зад правителството на втората политическа сила. Това, разбира се, не се харесва на техните активисти. Към тях от време на време трябва да бъдат правени реверанси. Нападките, от страна на ГЕРБ и (в по-малка степен, засега) на ДПС към "Продължаваме промяната - Демократична България" са такива реверанси. Те съобщават на активистите, че техните лидери не са станали слаби и недостойни за следване, а играят тънка тактическа игра.

Не виждам, отново, в тази ситуация местните избори да играят някаква голяма роля.

Скандалите изскачат един след друг, но се разбра, че "с логистиката" на Алексей Петров, по думите на Бойко Борисов, са започнали разговорите за управление между лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". За какво е знак подобен начин на сглобяване на това управление и поведението на участниците в него? Крие ли по-дългосрочни рискове това участие, или ще отшуми?

- Покойният Алексей Петров имаше навика, какъвто имат всички, свързани с ДС, да си придава важност: да намеква, че е по-важен, отколкото е. От онова, което е известно разбирам, че някакъв разговор между него, Борисов и бащата на Кирил Петков е имало. По-нататък са преувеличения, излизащи от Петров, както и провокациите на Борисов. Този път поне, като че "Продължаваме промяната" не направиха обичайната си грешка да се доверяват на хора, които не познават и с чиято репутация в обществото не са наясно.

Има ли фактор, който да заплашва кабинета с "падане"? Очаквате ли предсрочни избори и кога?

- Грешка, глупост или изпускане на нервите е постоянен риск, особено при по-неопитните лидери и активисти на "Продължаваме промяната". Този риск, мисля, се балансира от удивително устойчивото поведение на премиера Николай Денков, както и конструктивизма на Мария Габриел.

Инак всяко българско правителство във всеки момент е способно да "падне": ако има мнозинство, то може да се разцепи; ако няма мнозинство, може да се изпокара с партньорите си. Българската политика е особено центробежна и склонна към разпад на отделни парчета, но това е друг и дълъг разговор.

Оценката ви за първите 100 дни на кабинета "Денков - Габриел"? Има ли с какво да бъдат запомнени? Какво трябва спешно да променят управляващите?

- Правителството, като се има предвид неговия генезис и участващите политически сили, е удивително успешно - каквото беше, впрочем, и правителството на Петков. Икономиката напредва повече от средното за ЕС, финансите са стабилни, дефицит няма, енергетиката се променя в правилна посока пред очите ни, в геополитически план страната се позиционира решително и стабилно на страната на цивилизацията и против диващината.

Управлението не произвежда достатъчно резултати в свръх-важната сфера на законовия ред. Тук най-слабите звена са министрите на вътрешните работи и на околната среда. Правителството явно не знае и откъде да подхване реформата в здравеопазването, която е необходима по все по-очевиден начин.

Какви са шансовете на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да спечелят позиции в местната власт извън София?

- Не толкова големи, колкото си мислят.

Как евентуална победа на ГЕРБ и ДПС в по-голямата част от страната ще се отрази на формулата зад правителството? Възможно ли е ГЕРБ да поиска по-бърза ротация и повече смени?

- Ще ходят наперени няколко дни, ще провокират "Продължаваме промяната - Демократична България", но основното няма да се промени: върхушките и на ГЕРБ, и на ДПС са принудени да "правят поведение", т.е. да крепят правителството.

"Възраждане" има ли шанс да отнеме управлението на населени места от ДПС, БСП и ГЕРБ? Ще бъде ли фактор в изборите?

- Нацистките нагласи продължават да се разпространяват из обществото. Ако "Възраждане" успее да стане единствен техен изразител, може да постигне прекомерно увеличение на влиянието си. Има обаче и силен ограничителен фактор: провалът на Русия в Украйна ограничава възможностите за сливане на нацистките и про-путинските нагласи в един наистина мощен поток.

Как оценявате поведението и позициите на ДПС в управлението в момента?

- По-кротки и миролюбиво-звучащи не са били от 1991 година насам. Надявам се да продължат в същия дух, но отдавна не съм бил в някоя тяхна "крепост", за да оценя нещата на терен.

Взема ли нечия страна президентът с непрестанните си критики срещу правителството и особено срещу бившите си министри, сега лидери на "Продължаваме промяната"? Кой ще спечели на местните избори от тази война, а и по принцип?

- Президентът взема страната на световната диващина срещу световната цивилизация, на разрухата против градежа, на тъмнината срещу светлината. Цялото му поведение, по всички поводи, се намира в това русло. Чувам, че по места различни кандидати се афишират като негови, но не очаквам голям техен пробив.

Каква ще е съдбата на "модела ГЕРБ" в управлението - ще се демонтира ли, ще се ремонтира ли или ще се крепи в името на управлението с евро-атлантическа визия?

- Моделът ГЕРБ трябва спешно да бъде демонтиран, тъй като той е по същността си бандитско-феодален и поражда всекидневни рискове от произвол и разпад. "Продължаваме промяната - Демократична България" като че подценяват своята отговорност за такъв демонтаж. Веднъж демонтиран, този модел ще отслаби ГЕРБ и ще сведе тази партия до обичайните за днешна България размери и с обичайно про-европейско поведение.

Остава въпросът, къде ще отидат напусналите феодали и бандити и какво ще направят.

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.