Конструкцията на правителството беше антикризсна. Правителство, което е създадено да спре политическата криза и негативни натрупвания по време на тази кризи. Това коментира политологът Цветанка Андреева в ефира на NOVA NEWS.

По думите ѝ острите реплики на премиера Денков към зърнопроизводителите са грешни. 

Липсва му харизма на човек, който ще тропне по масата. Протестът се промени, влизайки и в други сектори. Там има много натрупана несправедливост. Тук има справедливи искания. Всеки протест, който засяга властта е политически. Може би протестът няма да успее да свали правителството, тъй като не предлага алтернативна програма.

Терор

Това е социален, по-скоро терор, но не и терористи. Колко и да бяха критични към Бойко Борисов той решаваше проблемите. Всеки един протест довеждаше до кабинета си и там постигаше спораузмение. Такъв тип подход отива повече на коалиционен кабинет.

Денков трябваше да мине не през медиите, а в парламента. Там трябваше да убеди политическите групи. Тогава щеше да има силата да говор с този твърд тон, заяви Андреева.

Относно откритият дрон край Тюленово и исканата оставка на министъра на отбраната, тя коментира:

“Тагарев е емблематична фигура за това правителство. Той е човекът, който най-праволинейно се вписва в линията за евроатлнатизъм. Той е фокусът на най-голямата критика на опозицията. Министърът на отбраната също го каза, войната наистина е близо.

Един дрон на скалите е нещо, което не ни засяга визуално и не ни плаши. Само на мили в Черно море има толкова много струпана военна мощ. Това, че не я виждаме, не значи, че не съществува”.

Избори

Андреева уточни, че има обща воля конструкцията на кабинета да се заздрави. Според нея участниците в него ще преминат предизвикателството местни избори, но имат общи политически врагове.

„От една страна президента Радев, от друга страна има ярко изразена опозиция, има и трета опасност високия процент негласуващи създава предпоставка за появата на нов политически субект. Ако този субект се появи рязко, ще носи характеристиката на нов популизъм, така че не е изключена по-силна консолидация между ПП-ДБ и ГЕРБ при появата на нов субект”, добави политологът.

Според нея по-голям интерес за подписване на споразумение има либералната коалиция.

По отношение на местните избори Андреева очаква сериозен сблъсък за София.

„ГЕРБ имат стратегическо предимство. Предизвикателството пред партията е да минимализира щетите , които носи от управлението до тук на столицата.

Според нея социолозите регистрират, че на балотаж ще отидат кандидатите на ГЕРБ и на ПП-ДБ, но резултата не е предрешен. Тя уточни, че Васил Терзиев има потенциала да обере левия вот.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук